Diversos exemplars de porcs senglars s’han passejat aquests dies per barris de Barcelona on fins ara no se n’havien vist. El veïnat proper a Collserola ja n’havia observat també a Montbau, prop de la Vall d’Hebron, però aquesta vegada n’han localitzat algunes famílies pels carrers del Guinardó i pels voltants de Virrei Amat i Fabra i Puig, a Vilapicina. Dificultaven en algun moment la circulació dels cotxes i obligava els conductors a reduir la marxa per no atropellar-los.

Els exemplars de senglar han aparegut aquesta setmana, dimarts a la nit, a l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, a tocar del Parc del Nen de la Rutlla, i l’endemà dimecres també al carrer d’Amèrica amb Torre Vélez, prop de l’Hospital de Sant Pau. 

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Què fer si veus un senglar? Guia pas a pas” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/senglars-barcelona-consells/|||” css=”.vc_custom_1540210391676{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

senglars carrer america

A Virrei Amat encara no s’hi havien deixat veure. Diversos veïns afirmen que els van detectar divendres de la setmana passada, cap a la una de la matinada, però no es tracta d’un cas aïllat perquè també n’han vist aquesta mateixa setmana, cap a les nou del vespre.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Alerta per la presència de porcs senglars a Pedralbes” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/porcs-senglars-pedralbes-queixes-veins/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Cinc porcs senglars morts en una batuda de caçadors al Parc Natural de Collserola” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/senglars-cacera-collserola/|||” css=”.vc_custom_1540210391676{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Els veïns de Vilapicina i la Torre Llobeta, preocupats per la presència de senglars

L’Associació de Veïns de Vilapicina i la Torre Llobeta s’ha reunit aquesta mateixa setmana per tractar l’augment de la presència de senglars al barri. Han explicat a betevé que presentaran una reclamació a l’Ajuntament, ja que consideren que suposen un perill per a les persones.

Disminueixen les incidències en els últims anys

Segons les darreres dades de la Guàrdia Urbana, de gener a setembre de 2018 hi ha hagut 339 incidències amb senglars, mentre que el 2017 se’n van registrar 667 i el 2016, 1.187. Entre el 2015 i el 2016, l’Ajuntament va sacrificar 76 senglars, fent batudes quan es detecta un pic en les insercions dels animals a la ciutat.

La intenció del consistori és controlar la població de senglars reduint l’oferta alimentària a la qual tenen accés i, per això, ja van fer una campanya de sensibilització als barris de muntanya. Des de la Diputació de Barcelona també es va posar en marxa una prova pilot, el 2017, que va permetre vacunar amb anticonceptius alguns exemplars de Collserola per controlar-ne la fertilitat.

Tot i així, és freqüent veure’n famílies desplaçant-se per punts de la zona alta de Barcelona. A més, alguns d’aquests exemplars han augmentat l’agressivitat cap a les persones, sobretot per buscar menjar, segons un estudi de la UAB d’aquest 2018.

Porcs híbrids, entre senglars i vietnamites

No només hi ha senglars als barris de muntanya de Barcelona. Fa un any ja es van detectar a Collserola les primeres cries de porcs híbrids, és a dir, porcs sorgits de l’encreuament de senglars autòctons amb porcs vietnamites domèstics. El Consorci de Collserola ja va alertar que és una situació difícil de controlar perquè la tinença d’aquesta espècie és legal.