El número 263 del carrer de Sardenya, a la Sagrada Família, és la seu d’un projecte pioner. Aquests últims dies s’ha estat muntant el primer espai fet per i dirigit a persones que dormen al ras, anomenat Welcome sense sostre Barcelona. Al darrere de la iniciativa hi ha l’activista Lagarder Danciu, un jove romanès que va fugir del seu país d’origen perseguit per la seva condició sexual. Ha viscut tres anys desemparat a Espanya i l’últim, a la ciutat.

El projecte pretén ser un indret d’ajuda a les persones sense llar: primer n’acollirà una quinzena i se’ls oferirà llit, menjar, caliu i higiene. També volen fer-hi activitats diürnes que, sobretot, es posaran en marxa en dies de pluja. L’objectiu és que, aquest hivern, dormi menys gent al carrer i, sobretot, que no s’hagin de lamentar més morts. També és un espai de denúncia social: en Lagarder insisteix que l’ajuda d’administracions i entitats és insuficient i que, per això, han decidit organitzar-se ells mateixos.

L’impulsor de la iniciativa s’ha acompanyat d’un petit equip de companys. Una d’elles, la Pili, que arrossega una història flagrant: va passar-se els nou mesos d’embaràs al carrer. La Pili assegura que ser dona i passar les nits a Barcelona no és fàcil. “Tens por que et violin, que et robin i et tracten, sovint, com una prostituta“, diu. Les ha viscut de tots colors i l’any passat, per Nadal, un amic seu va morir pel fred i “a ningú va importar-li”.

En Joaquim Arnau també els acompanya. És un barceloní que, després de 14 anys treballant com a electricista, s’ha quedat sense res. Ara s’encarrega de condicionar Welcome sense sostre Barcelona i assegurar-ne el subministrament elèctric. “He tingut sort de coincidir amb en Lagarder i trobar un espai on, de moment, quedar-me”, explica.

Tots tres han fet campanya a través de les xarxes socials perquè el veïnat els doni un cop de mà per tirar endavant el projecte. Afirmen que, fins ara, han rebut molt suport. Veïns de tota la ciutat els han portat mantes, roba, menjar i, fins i tot, electrodomèstics. La crida continua en peu: necessiten més material per atendre a tothom.

El local, pendent d’un desnonament

La iniciativa és possible gràcies a la cooperativa Aurea Social, que els ha cedit part del local. Ara bé, és propietat d’una entitat bancària i està pendent de desnonament. Creuen que serà pels volts del gener del 2019. En Lagarder apunta, però, que, si es queden sense espai, ja té en ment altres locals per ocupar i continuar amb el projecte.