Els senglars que viuen al Parc de Collserola cada vegada s’acosten més a les zones urbanes per buscar alimentació. Això provoca diversos problemes. Els animals s’han acostumat a trobar menjar amb facilitat. Segons el professor de la UAB, Jorge Ramón López OIvera, els senglars del parc s’alimenten de diferents fonts: “Hem vist que l’alimentació directa, les menjadores de colònies de gats, les escombraries i les zones verdes, riques en cucs, bulbs i aigua, els atreuen”. 

Això ha fet que l’animal hagi perdut por de les persones. Les principals incidències ocorren quan algú que porta menjar es nega a donar-li’n. És llavors quan poden posar-se agressius i intentar robar els aliments. El Consorci del Parc aconsella que en aquests casos s’eviti l’enfrontament i es deixi que l’animal s’endugui el menjar.

senglars Collserola

L’investigador López Olvera relata com els animals cada cop són més agressius, sobretot amb els professionals que intervenen quan els han de retirar de l’àmbit urbà. Aquests tècnics formen part del Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB que intervé en els casos en què l’animal presta més resistència. Habitualment fan unes 50 intervencions l’any. Segons López Olvera, aquest cos ha rebut en reiterades ocasions la mossegada d’algun animal. Uns episodis recollits en aquest estudi fet per la UAB on es documenta l’increment de l’agressivitat d’aquests animals, sobretot relacionada amb la recerca de menjar. Els primers incidents van registrar-se l’any 2016 quan una dona va patir una mossegada d’un senglar.

Crida a la ciutadania per no alimentar-los

Des del Parc de Collserola i també des de l’Ajuntament de Barcelona mantenen la crida a la població perquè no alimenti aquests animals. Es recorda que són fauna salvatge habituada a trobar aliments en el seu entorn.  Si se’ls dóna alimentació directament,  s’habituen a menjar aliments que no són els seus i això fa que s’acostin més a les zones urbanes per aconseguir-los. I és aquí on sorgeixen el conflictes perquè arriben a encarar -se amb les persones per aconseguir el què volen. Una campanya de conscienciació que es reflecteix en diversos espais del Parc  de Collserola.

senglars cartells Collserola

Les incidències provocades per porcs senglars es redueixen a la meitat

Segons ha informat l’Ajuntament, les incidències que va registrar la Guàrdia Urbana relacionades amb porc senglars han passat de 1.187 el 2016, fins a les 667 el 2017. Això suposa que s’ha reduït a la meitat i les xifres s’acosten als nivells dels anys anteriors, quan se situaven al voltant de les 700. Una disminució que s’explica per la reducció del nombre d’animals. Les intervencions més freqüents tenen a veure amb la retirada d’animals morts a la carretera, però també la regulació del trànsit, per la presència d’animals a la via pública. 

Segons el Parc de Collserola, l’any 2016 hi havia un miler de senglars, però, segons els tècnics, per mantenir l’equilibri de l’ecosistema la població no hauria de superar els 400. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació calcula que la densitat de població és de 7,3 senglars per cada 100 hectàrees. El càlcul estimat seria que la població actual (entre 2017 i 2018) arriba als 730 animals a tot el massís.

Vacunacions i batudes per evitar-ne la proliferació

El principal problema, expliquen els experts, és que el senglar no té un depredador natural i això contribueix al creixement de la població. Hi ha diverses mesures per aturar-ne la superpoblació com ara les vacunes anticonceptives. Des de la UAB es va iniciar un programa pilot per estudiar la viabilitat d’aquest tractament per controlar la fertilitat d’aquests animals salvatges. La mesura es va provar en 100 exemplars. Però la iniciativa té alguns inconvenients com ara la dificultat de capturar aquests animals.

senglars Collserola

Des de la conselleria d’Agricultura han explicat que una de les mesures més efectives, tot i no ser la solució, és la cacera. L’any 2017 es van autoritzar batudes en àrees controlades que van permetre abatre 268 animals. Segons el professor que ha fet l’estudi dels senglars, López Olvera, la població s’ha reduït perquè s’estan duent a terme mesures correctores, com tancar els menjadors de les colònies de gats.

Sobre la caça d’aquests animals s’ha posicionat el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, que ha reclamat “batudes per evitar la proliferació de senglars”. Per al regidor popular, aplicar aquesta mesura durant tot l’any és necessària per controlar la superpoblació.