L’última setmana d’abril ha estat l’escollida per començar a subministrar les vacunes anticonceptives a la població de senglars. La prova la piloten científics de la Universitat Autònoma de Barcelona per estudiar la viabilitat d’aquest tractament de control de la fertilitat en aquests animals salvatges.

Primer de tot els experts han de recollir mostres dels senglars per poder-ne avaluar l’estat reproductiu. És a dir, se’ls identifica i se’ls prenen mostres d’orina, pèl i femta per tenir-los controlats i, sobretot, per saber si se’ls pot subministrar o no la vacuna. La captació de l’animal es fa gràcies a les trampes instal·lades al territori -semblants a una gàbia-, on se’ls anestesia per examinar-los. Després s’haurà de tornar a examinar els senglars vacunats per estudiar si aquesta vacuna inhibeix de manera efectiva la funció reproductiva dels animals.

La intenció dels responsables del projecte és vacunar 100 exemplars – tant mascles com femelles- fins a finals d’any. Així es podrà comprovar si el mètode permet frenar el creixement de la població de senglars, que, a més, és cada vegada més atrevida i avesada a entrar a les zones urbanes. La UAB se suma a altres projectes semblants impulsats a altres països; per exemple, la vacunació anticonceptiva s’ha vist que és efectiva en cérvols als Estats Units i en senglars en captivitat al Regne Unit.