Segons el departament de Salut, un 54 % dels metges de CAP de Barcelona han secundat la vaga per reclamar millores en les condicions laborals a l’atenció primària. Pel que fa a l’àmbit metropolità, l’Institut Català de la Salut situa el seguiment en un 49,5 %, una xifra lleugerament inferior a la que diu el sindicat Metges de Catalunya, que xifren en un 93 % la participació a la província. En àmbit català, Salut parla d’un seguiment del 48 % i el sindicat, del 77 %.

Als CAP de la ciutat s’ha fet evident l’afectació de la vaga de l’atenció primària. Per exemple, el CAP Drassanes ofereix aquest dilluns una imatge molt diferent de l’habitual. Els serveis mínims han estat del 25 % i, tot i que s’han complert, les sales d’espera han estat pràcticament buides tot el dia. Des de l’ambulatori expliquen que la majoria d’usuaris han decidit no venir i reprogramar les visites.

Al CAP Manso, en canvi, s’hi ha vist una mica més de moviment. Tot i això, les sales d’espera també han estat mig buides bona part de la jornada.

Anna Franco, metgessa d’aquest centre d’atenció primària, ha explicat que la majoria d’usuaris s’han mostrat comprensius amb les reivindicacions del sector i que molts han optat per reprogramar les visites.

Protesta davant de l’ICS

Coincidint amb el primer dia de vaga, els sindicats han convocat una concentració davant la seu de l’Institut Català de la Salut. Minuts abans, un miler de metges i treballadors de l’atenció primària, segons els organitzadors, han tallat el trànsit a la confluència de la Gran Via amb el carrer de Balmes. Amb el suport dels col·lectius Marea Pensionista i Marea Blanca, han cridat consignes contra les retallades.

Nou intent de negociació

Si res no canvia les aturades es tornaran a repetir al llarg d’aquesta setmana als centres d’atenció primària i també als concertats. De moment, la segona reunió entre el sindicat Metges de Catalunya i l’Institut Català de la Salut també ha acabat sense acord aquest dimarts a la una de la matinada.

Salut ha decretat uns serveis mínims d’entre el 25 i el 30 %.