El Sindicat d’Infermeria (SATSE) denuncia la precària situació laboral de les infermeres i els infermers que treballen al torn de nit dels hospitals. Consideren absolutament “insuficient” i “ridícula” la compensació econòmica de tres euros de mitjana que reben a Catalunya per cada hora de treball nocturn (la mitjana a l’estat és de quatre euros). Afirmen, per exemple, que una infermera pot arribar a treballar fins a 15 nits en un mes en jornades de temps seguit. La queixa l’han feta arribar a la conselleria de Salut.
Treballar de nit afecta la salut
El sindicat recorda que, segons nombrosos estudis científics, treballar durant la nit afecta la salut i el benestar psicosocial dels treballadors perquè s’impedeix a l’organisme adquirir hàbits de son, alimentació i descans. A més, aquests torns també dificulten enormement la conciliació de la vida personal i laboral.
SATSE afegeix les dades de l’Organització Internacional del Treball (OIT), segons les quals els professionals que treballen de nit als hospitals perden cinc anys de vida per cada 15 anys de treball. També recull un estudi publicat per l”American Journal of Preventive Medicine’ realitzat al llarg de 22 anys a 75.000 infermeres i infermers i que conclou que les dones que treballen en el torn de nit tenen un 11 % més de risc de morir.