La comunitat universitària està convocada a fer vaga aquest dimecres, 21 d’octubre, per protestar contra la precarització del sector. A l’aturada hi estan cridats tant els estudiants universitaris com els professors, personal administratiu i investigadors dels centres de recerca de tot l’estat. La vaga culminarà amb una manifestació a la tarda que sortirà de la plaça de la Universitat.

Segons la CGT, un dels convocants de l’aturada juntament amb altres sindicats, la precarització de les condicions laborals del sector científic i universitari no ha fet més que empitjorar en els darrers anys, i ara s’han agreujat encara més arran de la pandèmia per coronavirus. Assegura que aprofitant l’emergència sanitària s’han paralitzat totes les negociacions col·lectives i, a més, s’ha ignorat els treballadors a l’hora d’elaborar els plans de seguretat de la covid. Entre les demandes també hi ha garantir un sistema de finançament públic de la investigació que erradiqui l’entrada d’empreses privades a la universitat. També demana que la universitat sigui “gratuïta, de qualitat i al servei de la classe treballadora”.

El Consell de l’Estudiantat de les Universitats (CEUCAT) també dona suport a la vaga i exigeix a les universitats que durant la jornada no es facin activitats avaluables i que l’assistència no hi sigui obligatòria. Segons  CEUCAT, l’origen del problema és l’infrafinançament universitari i la manca de recursos que encara ha empitjorat més ara per la pandèmia.

L’aturada del 21 d’octubre s’ha fet coincidir amb el judici dels doctorands amb les universitats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La CGT denuncia que centenars d’investigadors poden quedar al carrer “quan els correspondria un contracte”.