El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’etíop Tedros Adhanom, ha dit aquest divendres que seria preferible que els països més rics, que ja han aconseguit un alt nivell de vacunació, donessin les dosis excedents de vacunes, en lloc d’utilitzar-les per immunitzar la població més jove.

El director de l’OMS ha afegit que “entenc que alguns països vulguin vacunar els seus nens i adolescents, però els urgeixo que ho reconsiderin i, en lloc d’això, facin entrega de les dosis al sistema COVAX”.

COVAX, per les seves sigles en anglès —Covid-19 Vaccines Global Access—, és una plataforma mundial que vol garantir l’accés equitatiu de les vacunes contra el coronavirus, especialment a aquells països amb menys recursos.

Distribució desigual

Tedros insisteix que la distribució global de la vacuna continua sent molt desigual, amb menys d’un 1 % de les dosis administrades als països més pobres.

En aquest sentit, el director general ha celebrat que diferents governs, en els darrers dies, s’hagin mostrat favorables a reduir les barreres comercials que posen fre a la distribució dels vaccins. També ha agraït, més en concret, les declaracions que en aquest sentit va fer el president espanyol, Pedro Sánchez.

El director de l’OMS també ha recordat que la pandèmia ha causat 3,3 milions de morts més, en aquest segon any de la crisi sanitària que en el primer. Tedros ha recordat que la situació a l’Índia “segueix sent molt preocupant”, però també ho és al Nepal, Sri Lanka i a diferents nacions del sud-est asiàtic i Egipte.