La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que la Comissió de Salut Pública decidirà aquest dijous ampliar la vacunació de la tercera dosi de reforç als menors de 40 anys. Darias ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres, en què s’ha reunit amb els representants de les comunitats autònomes.

La reunió arriba en plena sisena onada, en una setmana rècord de contagis a tot l’estat que estan tensionant el sistema sanitari, especialment l’atenció primària.

La ministra de Sanitat també ha destacat, com ja va fer el president, Pedro Sánchez, que la sisena onada està canviant l’epidemiologia de la covid-19 cap a una fase més endèmica. Tot i així, Darias ha assenyalat que encara no ens trobem en aquest estadi però que els experts ja estan estudiant els nous escenaris.

Obrir la tercera dosi a més franges d’edat

Una de les peticions que fa Catalunya és poder vacunar amb la tercera dosi de la covid les persones menors de 40 anys i obrir així més franges d’edat. Actualment, ja es poden vacunar amb la dosi de reforç les persones d’entre 40 i 50 anys.

Salut vol que es puguin immunitzar els grups menors de 40 anys i grups específics, com els dels cuidadors de gent gran i vulnerable.

Rècord de baixes laborals

L’augment de contagis ha fet que aquests dies s’hagin assolit xifres inèdites de baixes laborals. A Catalunya gairebé s’han duplicat en només tres dies. El 7 de gener del 2022 hi havia 74.000 baixes, i 72 hores després, el 10 gener, la dada ja havia escalat fins als 123.406.

El govern català ha demanat a l’Estat que accepti la declaració autoresponsable del ciutadà perquè agilitzi i descarregui el procediment burocràtic al qual s’enfronten els centres de salut.