Fa anys que el Racing Vallbona sap que una part del seu camp està afectat per les obres de soterrament de les vies del tren que connecten amb Montcada i Reixac. El trasllat a un terreny de joc provisional urgeix cada cop més perquè Adif té previst iniciar les obres al gener del 2023. El club sempre ha defensat la necessitat de mantenir la seva activitat i tasca social dins el barri. I, després d’analitzar altres opcions que no han estat viables, l’Ajuntament de Barcelona ha trobat una alternativa: construir un camp de futbol provisional als terrenys del Torrent de Tapioles, tot just a tocar de l’antiga Granja del Ritz.

Un trasllat provisional mentre durin les obres

El Districte de Nou Barris espera ara que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) aprovi un darrer informe sobre el terreny del Torrent de Tapioles, amb l’objectiu d’iniciar com més aviat millor el projecte executiu, que permetrà que el Racing Vallbona no marxi del barri durant quatre o cinc anys. En aquest temps, Adif farà servir el camp municipal per emmagatzemar els materials d’obres. “Vam fer una primera proposta que implicava col·locar el camp en entorns propers o dins de l’espai dels horts de la Ponderosa”, comenta Xavier Marcé, regidor de Nou Barris. Aquesta idea però es va descartar perquè, segons l’Ajuntament, l’ACA hi va fer “un estudi d’inundabilitat a la zona que no permet ubicar-hi el camp”.

El camp de futbol provisional es col·locarà en uns terrenys del Torrent de Tapioles, a tocar de la Granja del Ritz

No afectarà el futur de la Granja del Ritz

El regidor de Nou Barris remarca que nova ubicació provisional de la Vallbonera no afectarà el futur de la Granja del Ritz. Un recinte del 1920 que, des que va ser expropiat per l’Ajuntament el 2003, està en espera de recuperar-se com a equipament per al barri. “Fem ús d’un espai que és a tocar del recinte, i es farà servir un petit percentatge, uns deu metres, que pertanyen a la part baixa de la granja“, explica Marcé. Tot i això, el regidor afirma que aquest fet “no afectarà en un futur l’edifici, ni el projecte que hi ha pensat per a ús educatiu i agrícola”.

El club es queda per continuar fent barri

Des del 1965, el Racing Vallbona funciona com a eix vertebrador a la zona, amb una tasca social important dins un barri mancat d’equipaments. De fet el lema de l’entitat és precisament “Des del 1965, fem club, fem barri”. Per aquest motiu els vermells van defensar des d’un primer moment la necessitat de mantenir-se prop dels socis i jugadors. “Som pràcticament l’única entitat de Vallbona que funciona ara mateix. Tenim molt clar que no volem marxar d’aquí, perquè significaria també el final del club“, explica José Palomo, president del Racing Vallbona.

Actualment l’entitat aplega uns 70 nens als seus set equips de futbol base. A més tenim un equip en segona catalana i els equips de veterans. “Amb els habitants que tenim a Vallbona tenim un percentatge de jugadors que no pot ser molt més alt. Només cal venir un diumenge i veure l’ambient que hi ha a la Vallbonera, els veïns col·laboren també a les rifes, a obrir portes, etc.”, comenta amb orgull el president del club.