Els hospitals de l’estat espanyol han fet fins ara 355.000 proves de coronavirus. El ritme de tests diaris, segons ha explicat aquest dissabte a la tarda el Ministeri de Sanitat, és d’entre 15.000 i 20.000 proves mitjançant el mètode més estès, anomenat PCR. L’objectiu del Govern és poder arribar a fer 80.000 proves diàries.

Això s’ha d’aconseguir amb tests ràpids, que permeten obtenir els resultats en 15 minuts i que, segons ha explicat Raquel Yotti, directora de l’Institut de Salut Carlos III, ja ha s’han començat a distribuir. L’objectiu és disposar de 640.000 nous tests per poder arribar a fer proves a un milió de persones en els propers dies.

Letalitat del 5 %

Segons les dades de Sanitat, la taxa de letalitat del virus a l’estat espanyol ronda al 5 %. La cap d’Àrea del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, María José Sierra, també ha detallat el percentatge d’hospitalizats segons l’edat. Al voltant del 50 % dels pacients tenen més de 70 anys, i el 70 % dels pacients ingressats a les UCI tenen més de 60 anys. Pel que fa als joves, s’hospitalitzen entre el 5 % i el 10 % dels menors de 30 anys, i els menors de 20 anys suposen menys del 3 % dels ingressats. Són dades, segons Sierra, “similars a les esperades”.

En ser preguntada per la possibilitat d’incrementar les mesures de distanciament, la cap d’Àrea del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries ha expressat que “si fa falta, es farà”, tot i que ha assegurat que les mesures de distanciament social imposades a Espanya “són de les més dràstiques que hi ha”.

Repartiment de mascaretes

El Govern espanyol també ha explicat que aquest dissabte ha començat la distribució de 500.000 mascaretes per a professionals i 800.000 de dirigides a pacients de tot l’estat. Alhora, ha detallat que darrerament s’han adquirit 700 respiradors que encara han d’arribar i ha explicat que les compres de productes essencials es fan setmanalment.

El Govern espanyol ja ha informat aquest dissabte al matí de la creació d’un comitè científic liderat pel mateix Simón per seguir l’evolució de la covid-19. El grup d’experts, entre els quals hi ha el cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemilogia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, s’ha reunit aquest matí per videoconferència amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Pel que fa a les dades actualitzades de l’evolució del coronavirus, aquest dissabte al matí el Ministeri de Sanitat ha informat que el nombre de casos a l’estat frega els 25.000. En són gairebé 5.000 més respecte a divendres. El nombre de morts fins ara registrats és de 1.326, 324 més que aquest divendres, i hi ha 1.612 persones ingressades a les unitats de cures intensives, 471 més que el dia anterior. La dada positiva és el nombre de persones recuperades, que ascendeix a les 2.125 persones a l’estat.

A Catalunya, hi ha 4.203 casos de coronavirus i 122 persones han mort de la malaltia fins ara, segons les últimes dades del Departament de Salut.