El Govern espanyol ha constituït aquest dissabte el Comité Científic de la Covid-19, liderat per Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries. El grup està format inicialment per sis experts més de diverses especialitats mèdiques, entre els quals hi ha el cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla.

En una nota, el Govern ha explicat que el president, Pedro Sánchez, acompanyat del ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reunit per primer cop aquest dissabte al matí el grup d’experts per videoconferència. A més de Trilla, també en formen part el responsable del laboratori encarregat de vacunes i hemoderivats a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, Agustín Portela, i el professor de Bioestadística i Epidemiologia de l’Escola Pública de Salut Pública de la Universitat de Harvard, Miguel Hernán.

A més, el comitè compta amb la subdirectora general d’Epidemiologia de la Generalitat Valenciana, Hermelinda Vanaclocha; la directora de la Unitat d’Investigació en Cures i Serveis de Salut de l’Institut Carles III, María Teresa Moreno-Casbas, i la viròloga del Centre Nacional de Microbiologia del Carles III, Inmaculada Casas. Sanitat informa que el grup podria ampliar-se properament amb altres experts.

Les últimes dades del ministeri

Els casos per coronavirus a l’estat freguen els 25.000 infectats. En concret, ja són 24.926 els casos detectats a tot Espanya, segons dades facilitades pel Ministeri de Sanitat aquest dissabte. Això suposa un increment de prop de 5.ooo casos  en només 24 hores. Pel que fa a la xifra de defuncions, el Govern espanyol n’ha comptabilitzat 1.326 (324 més que divendres). En el cas dels ingressos hospitalaris, 1.612 pacients són en unitats de cures intensives. La nota positiva és que 2.125 persones s’han curat de la covid-19.

Pel que fa a Catalunya, actualment hi ha detectats 4.203 casos de coronavirus, dels quals 298 estan ingressats a l’UCI. A més, ja són 122 les persones que han mort.