El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha destacat aquest dimecres en roda de premsa que es produiran canvis rellevants en el sistema sanitari per donar resposta a la fase actual de la pandèmia de covid-19. En concret, ha subratllat que “es reorganitzaran els centres sanitaris i es desprogramaran activitats menys greus i fàcilment ajornables”, per abordar la situació d’ocupació als centres sanitaris en aquesta tercera onada de contagis de coronavirus.

El Departament de Salut, per tant, ha dividit el sistema hospitalari en cinc grans clústers territorials perquè la pressió assistencial estigui compartida i així es pugui derivar les intervencions urgents a altres centres que no estiguin tan sobrecarregats per la covid-19. El sistema es va posar en funcionament al desembre i aquest cap de setmana s’han traslladat 60 pacients que necessitaven intervenció urgent.

Els clústers es divideixen en cinc territoris

  1. Nord-Lleida, coordinador Hospital Vall d’Hebron
  2. Barcelona Dreta Litoral i Anoia, coordinador Hospital de Sant Pau
  3. Nord-Girona, coordinador Germans Trias i Pujol
  4. C-17 (zona del Vallès Oriental i Osona), coordinador Hospital Clínic
  5. Sud-Tarragona, coordinador Hospital de Bellvitge

Comella ha destacat que els clústers duraran, com a mínim, tota la pandèmia, però no descarta que es mantinguin en un futur. “Podria tenir continuació més temps, ja que abans de la pandèmia el sistema demanava utilitzar models que permetessin una coordinació en xarxa entre els centres sanitaris.

El govern hi ha destinat 2.000 milions d’euros, dels quals 500 milions van dirigits a personal sanitari; 300 milions, a material de protecció; 288 milions, a tests PCR o tests ràpids, i 300 milions més, a equipaments sanitaris.

Actualment a Catalunya es detecten 3.000 contagis diaris i hi ha 700 pacients ingressats a les UCI, una xifra molt elevada en comparació amb el 575 llits ocupats abans de la pandèmia. “La situació actual és d’una tensió molt gran, l’aspiració és arribar a 750 pacients comptant totes les malalties”.

En la roda de premsa, de format telemàtic, hi han intervingut el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella; la directora de l’Àrea Assistencial, Xènia Acebes; i la directora de l’Àrea d’Organitzacions i Professionals, Sara Manjón.

En marxa el primer hospital satèl·lit

Aquesta setmana s’ha posat en marxa el primer hospital satèl·lit que el Departament de Salut ha construït per reforçar la capacitat assistencial del sistema de salut català. Es tracta de l’annex a l’Hospital de Bellvitge, tot i que les properes setmanes es preveu posar en funcionament cinc hospitals satèl·lit més. El sindicat Metges de Catalunya pronostica que faltarà personal per a aquests centres de reforç. També cal tenir en compte que, segons els experts i el mateix Departament de Salut, la variant britànica creixerà de forma exponencial en les properes setmanes.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a