votació lloguers Parlament

(ACN) El fet que el Govern permeti saltar-se el confinament municipal per assistir a mítings electorals ha provocat la reacció de bona part dels partits que hi concorreran, que han cridat a evitar desplaçaments. La consellera de Presidència en funcions i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va defensar que “s’ha de poder garantir el dret de participació política” perquè és un “dret fonamental”. Tot i això, els mateixos partits que formen part del Govern van demanar a la ciutadania que no surti de les seves localitats per seguir la campanya.

JxC i ERC criden a respectar el confinament

JxC, formació de Budó, va emetre un comunicat recomanant a la ciutadania i als seus simpatitzants que “no trenquin el confinament municipal”. Tot i que defensen que es permeti la mobilitat, l’equip de Carles Puigdemont i Laura Borràs ha avançat que apostarà per actes telemàtics i actes presencials “amb uns aforaments molt limitats i prioritzant quan es pugui que siguin a l’aire lliure“.

Per part d’ERC, l’altre membre del Govern, el líder dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià, va anunciar que retransmetran en línia tots els actes per tal d’evitar que la gent se salti el confinament municipal i va demanar “màxima cura” a l’hora d’assistir-hi. I aquest dimecres, el vicepresident del Govern amb funcions de president i candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha fet un pas més. Proposa un acord de partits perquè només assisteixin presencialment als mítings les persones del mateix municipi. En una entrevista a La Xarxa, ha avançat que la seva formació ho plantejarà la proposta a la taula de partits que es reuneix aquest dijous 28 de gener, el dia que comença la campanya del 14-F. La clau per aconseguir-ho serà el registre previ d’assistents.

L’oposició critica la permissivitat

Els partits que no formen part del govern han anat més enllà, però, i han criticat la permissivitat per saltar-se restriccions en plena pandèmia. El PSC, que assegura que ha preparat una campanya “100 % digital”, no entén “l’excepció que ha fet el Govern”. “És una irresponsabilitat que no ajuda a millorar la situació sanitària a Catalunya”, ha alertat a Twitter. A més, el partit s’ha compromès a limitar l’aforament als seus actes a les persones que hi intervindran i als membres de la candidatura, les intervencions dels quals es podran seguir a les xarxes socials.

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha assenyalat els partits del Govern per no “ser coherents”. En declaracions a TVE ha demanat “moltíssima precaució” durant la campanya i ha assegurat que la seva evitarà “mítings amb gaire gent”. “Evitarem posar en risc els catalans”, ha destacat.

La cap de llista de CatECP, Jéssica Albiach, ha explicat que als actes dels comuns també hi aniran “només els ponents i la candidatura”. “Fa dies que hem preparat una campanya segura, pensant en la situació sanitària” i amb actes completament telemàtics, ha subratllat.

Des del PP, Santi Rodríguez ha titllat de “fals” que els ciutadans puguin saltar-se el confinament municipal per anar a actes de campanya. “Així ho diu el protocol aprovat pels partits”, ha indicat, adjuntant un document que explicita que les activitats amb presència física seran les permeses expressament pel Procicat “sense cap excepció per raó d’estar vinculades a la campanya”.

L’exconsellera i candidata del PDeCAT a les eleccions del 14 de febrer, Àngels Chacón, ha reclamat “coherència” al govern. “Volia ajornar les eleccions al 30 de maig i anima ara a la ciutadania a trencar el confinament local per anar a mítings”, ha asseverat a les xarxes socials, i ha demanat “no jugar així a confondre la ciutadania”.

També des de fora de l’arc parlamentari han arribat crítiques a la decisió del govern. El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, ha acusat l’independentisme de ser “egoisme i ruïna”. “No pots visitar la família i amb prou feines pots mantenir el negoci obert per les severes restriccions, però sí que et permeten acudir als seus mítings”, ha lamentat.