El Departament de Salut va llançar l’alerta aquest dijous: en la tercera onada, el nombre de pacients en llits de crítics podria enfilar-se als 1.200-1.300. Un dia més tard, la majoria d’hospitals de Barcelona confirmen la tendència. Asseguren que les UCI estan cada dia més al límit i que ja es preparen per ampliar-ne la capacitat. L’únic que percep una certa estabilització en els ingressos per coronavirus és l’Hospital Vall d’Hebron.

Sant Pau i Mar doblen els pacients crítics

Segons les dades oficials, fa 12 dies consecutius que el nombre de malalts de covid-19 a les UCI de Catalunya augmenta. Ara mateix en són 631 i és el tercer dia que superen el registre màxim de la segona onada. De fet, els hospitals de la Santa Creu i Sant Pau i el del Mar han duplicat el nombre de crítics respecte abans de les vacances de Nadal, i asseguren que cada dia és una mica pitjor que l’anterior.

A les unitats de cures intensives del Sant Pau hi ha actualment 36 malalts de coronavirus, 22 dels quals amb ventilació artificial. “Vuit o 10 estan bocaterrosa, extremadament greus, i els que no necessiten una màquina que els ajudi a respirar, estan a punt de fer-ho. La situació és del tot compromesa“, relata Jordi Mancebo, director del Servei de Medicina Intensiva d’aquest centre hospitalari.

Per això, ja tenen pla de contingència per créixer en 12 llits més. A l’Hospital del Mar l’estat de l’UCI és similar: ara com ara tenen 28 pacients i també estan preparats per ampliar-ne la capacitat. “Hem multiplicat per 2,5 el nombre de llits de crítics. L’ocupació és pràcticament plena… cada vegada que ingressem algú hem de fer moviments. Estem molt tensionats“, rebla Joan Ramon Masclans, també cap del Servei de Medicina Intensiva.

Les urgències del Clínic, sota pressió

Les urgències també són un indicador de la pressió assistencial i a l’Hospital Clínic en noten l’increment. Segons el director de l’àrea, Miquel Sánchez, l’augment de casos covid és “molt notable” des de diumenge passat i han doblat els ingressos diaris. “Aquesta pauta continua a l’alça i cada dia fem més visites a més malalts“, explica.

Un matí a l’UCI de l’Hospital Clínic

Els treballadors de les UCI entomen la tercera onada amb “fatiga”.

Els ingressos al Vall d’Hebron s’estabilitzen

A diferència dels escenaris anteriors, a l’Hospital Vall d’Hebron asseguren que els ingressos s’estan estabilitzant. Segons Benito Almirante, cap de Malalties Infeccioses del centre, “el nombre d’hospitalitzacions a planta fa tres o quate dies que és molt estable“. I, diu Almirante, això és positiu per als propers dies perquè “els malalts a l’UCI sempre són un reflex dels ingressats a les plantes convencionals”. Ara per ara tenen 150 pacients covid i, 45, als llits de crítics.