Durant la crisi sanitària de la covid-19, el Centre Obert Heura ha vist com els voluntaris es reduïen. Van passar de gairebé 90 col·laboradors abans de la pandèmia, a només cinc. Amb els mesos han anat trobant persones que els han ajudat a mantenir les activitats i els serveis, fins a ser una cinquantena. Així i tot, els voluntaris que tenen ara són molt canviants i encara no són suficients.

L’espai social, readaptat amb tallers per a sis persones

Les mesures sanitàries i la distància social fan impossible que l’espai de relació aplegui trenta usuaris diaris com abans i que es mantinguin els serveis previs a l’esclat de la pandèmia. L’han readaptat i només s’hi poden fer tallers per un màxim de sis persones al dia. Per això, volen ampliar l’oferta d’activitats a més dies i aconseguir un grup estable de voluntaris.

Un curs d’alfabetització digital

Ara només fan classe de castellà dos dies per setmana i una sessió de podologia un cop al mes. Ja tenen programat un nou curs d’alfabetització digital personalitzada. Començarà aquest mes de febrer gràcies a un grup d’estudiants en pràctiques un dia a la setmana, però necessiten persones que el puguin continuar més endavant i poder-lo programar més dies a la setmana.

La Jara García, directora de l’Associació Centre Obert Heura, explica la importància d’aquest nou curs per a les persones sense llar ara més que mai, ja que tots els tràmits són en línia: “Les biblioteques tampoc poden obrir com feien habitualment. Llavors els espais es redueixen i el que volem ara és poder acompanyar en aquesta necessitat de fer tràmits, ja sigui signar el DARDO, demanar un empadronament o una cita mèdica”.

Necessiten nou voluntaris per obrir l’espai tres dies més

Des de l’associació expliquen que necessiten un total de nou col·laboracions noves, ja que volen obrir l’espai tres dies més, i calen tres persones al dia pel bon funcionament de l’activitat. Sobretot aquests voluntaris que entrin s’encarregaran de rebre als usuaris i estar pendents que es compleixen totes les mesures de seguretat per a la prevenció de la covid-19.

Més de 20 anys a Gràcia ajudant persones sense llar

Heura fa més de 20 anys que es dedica a ajudar les persones sense llar, cobrint-los les necessitats d’atenció bàsica. Per fer-ho possible tenen dos espais a l’avinguda de la República Argentina. El servei de dutxa, rober i perruqueria es troba a la que és la seva seu des del 1999, a l’edifici dels Josepets, a tocar de la plaça de Lesseps. I des de fa cinc anys l’associació ha pogut ampliar l’atenció social i oferir tallers a l’anomenat espai de relació, a la torre que els va cedir la Fundació Refugi d’Obreres.

El servei de rober de l’Associació Centre Obert Heura

Falta roba d’home d’abric

Ara també fan una crida perquè qui pugui porti a l’associació roba dabric d’home, que és el que més necessiten aquests dies els usuaris. El perfil majoritari de les persones ateses pel Centre Obert Heura és masculí, tot i que l’entitat ha notat un increment de dones en situació de vulnerabilitat els darrers anys.