pcr coronavirus

El Departament de Salut habilitarà punts centralitzats per fer proves de detecció massiva als contactes estrets. A Barcelona n’hi haurà entre tres i quatre, encara per concretar. Ho ha explicat aquest dimecres el director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, que ha assegurat que l’objectiu de la mesura és alliberar els centres d’atenció primària (CAP) perquè puguin recuperar l’activitat assistencial no covid.

La millora de l’evolució de la pandèmia, amb una reducció dels contagis i la cinquena onada en descens, ha permès, d’una banda, que Salut actualitzi el protocol de detecció de la covid, i, de l’altra, que es pugui recuperar progressivament l’activitat assistencial als centres sanitaris.

Pel que fa a la detecció, des d’aquest dilluns Salut torna a fer proves als contactes estrets. La recomanació, ha explicat Mendioroz, és fer-ho en punts centralitzats per alliberar els CAP i que puguin recuperar l’activitat.

En aquest sentit, ha afegit que hi haurà zones on es pugui fer de forma massiva, com a Barcelona. En aquests casos, la persona que hagi estat contacte estret d’un positiu, rebrà una trucada del gestor de contactes que li indicarà on pot anar a fer-se la prova. Quan no sigui possible perquè això impliqui, per exemple, un desplaçament molt llarg, aquestes proves de detecció es podran fer al CAP.

El director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 també ha recordat que les proves PCR o tests d’antígens als contactes estrets es faran entre quatre i sis dies després del contacte per millorar la detecció de la variant delta, tot i que l’òptim, ha subratllat, és fer-les el quart dia. També ha insistit que aquestes proves es faran també a les persones vacunades, tot i que continuaran exemptes de quarantena.