classe informàtica FP Cicle Superior

El Departament d’Educació s’ha marcat com a prioritat “convertir la formació professional en la prioritat de la legislatura”. El curs arrenca amb un boom d’inscripcions als diferents graus de formació professional, que s’han disparat un 23 %. S’han rebut 52.000 sol·licituds per les 38.000 places a cobrir. Per això, Educació mou fitxa i crea 6.530 places de convocatòria extraordinària i 68 grups nous als cicles més demandats “perquè ningú no es quedi fora, segons ha explicat en una compareixença aquest dimecres el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.

Educació centra els esforços en les especialitats més demandades, el Grau Mitjà de Cures d’Auxiliar d’Infermeria i el de Sistemes Microinformàtics i Xarxes, on s’acceptarà “sense límits” l’alumnat que no tingui plaça presencial perquè pugui matricular-se a classes en línia a través de l’Institut Obert de Catalunya. “El que fem es donar una resposta excepcional perquè ningú es quedi sense poder cursar estudis d’FP de Grau Mitjà.”

Avançament del calendari de preinscripcions

“Aquesta serà la legislatura de l’FP”, ha conclós Gonzàlez-Cambray, que també ha afegit que cal que “sigui inclusiva, actuï com a palanca social, element d’equitat i de reincorporació al sistema educatiu”.

Després de l’allau d’inscripcions i les crítiques de les famílies d’aquest any, Educació ha anunciat que avançarà el calendari d’inscripcions als diferents graus d’FP per “adaptar l’oferta formativa a la demanda de perfils professionals”.

Un alumne segueix una classe d'FP en línia
S’amplien grups dels graus més demandats, com el de sistemes microinformàtics i xarxes

Manteniment de recursos i reforç de plantilles

En un curs marxat per la covid, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha destacat, de nou, l’aposta per l’educació “100 % presencial, amb mascareta i grups bombolla”. Cambray ha afegit que “el risc zero no existeix i que “no hi ha alternativa a no tenir les escoles obertes, el risc de no obrir és superior”. I ha afegit que “mentre hi hagi pandèmia hi haurà positius a escola, perquè és un reflex del que passa”.

El conseller ha destacat l’experiència de l’any passat i la “bona feina feta i coordinació dels mestres” i ha assegurat que es mantindran els 8.000 professionals contractats com a reforç per la covid, als quals se sumaran 1.200 professionals més que no seran personal docent. Segons el conseller, es tracta fonamentalment de personal administratiu i també vetlladors i altres professionals per desplegar el decret de l’escola inclusiva.

El 2022 es convocaran 4.377 places a concurs d’oposició. L’objectiu és arribar a menys d’un 10 % de personal interí el 2024.

Pla de salut emocional en pandèmia

El Departament d’Educació es marca com a repte desenvolupar el Pla de salut mental aquest curs per “vetllar pel benestar emocional de l’alumnat” i han anunciat que es posarà en marxa una app per fer seguiment de l’estat emocional dels alumnes de secundària.

També es farà un qüestionari universal per conèixer l’impacte de la pandèmia i una valoració dels alumnes diagnosticat amb trastorn mental. El projecte permetrà crear espais d’escolta i acompanyament de l’alumnat i proporcionar recursos per orientar-lo. Tot plegat es farà impulsant un pla de formació en benestar emocional i salut mental per al professorat i reforçant els equips d’assessorament psicopedagògics amb 101 professionals.