S’acosta la temporada de grip i, tot i que els criteris de vacunació són els mateixos que altres anys, Salut fa una crida perquè el personal sanitari es vacuni amb “molta més intensitat”. Segons el departament, en els darrers anys, la taxa de vacunació ha estat només del 36 % entre els professionals del sector. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que la intenció és incrementar aquest percentatge: “El nostre objectiu és doblar-lo per assolir el 70 %“.

A més, sobre la vacunació, Salut explica que “sempre que es pugui” es farà fora del centre d’atenció primària (CAP) per evitar aglomeracions. En aquest sentit, Argimon ha insistit que la vacunació només es realitzarà fora dels CAP quan hi hagi un espai adient. En tot cas, també ha remarcat que, si no es fa en els espais habituals, “la ciutadania en rebrà la informació oportuna”.

Novetats als protocols de coronavirus

Sobre els protocols per evitar contagis de coronavirus, Argimon n’ha anunciat alguns canvis, com per exemple la reducció de sis a tres mesos des que s’ha passat la malaltia per no haver-se de fer la PCR. Fins ara, si una persona havia donat positiu de coronavirus amb PCR en els darrers sis mesos, no havia de tornar-se a fer la prova. El criteri, però, ha canviat i s’ha reduït als darrers tres mesos o menys.

També ha recordat que, des d’aquest dijous, les quarantenes per coronavirus ja són de 10 dies i no de 14. En aquest sentit, però, ha recordat que s’haurà de mantenir una prudència especial entre els dies 10 i 14, ja que encara és un període sensible.

Un altre factor a tenir en compte és que els contactes de contactes estrets d’una persona infectada no han de fer quarantena. En relació amb això, no ha canviat el protocol però Argimon ha explicat que es poden donar més casos així. Per exemple, els companys de classe d’un nen infectat són contactes estrets, però la mare o pare d’aquests contactes estrets no hauran de fer quarantena si els fills no donen positiu.

1,7 % d’infecció a les escoles

Amb relació a les escoles, el Departament de Salut ha destacat que la taxa de contagi als centres educatius és únicament de l’1,7 %. A Barcelona, el 29 de setembre, es va realitzar un cribratge a l’Escola Barrufet, a Sants. En total, s’hi van fer 468 proves PCR, de les quals només hi va haver tres positius. Per tant, només un 0,6 % de positivitat. A més, un dels infants que van donar positiu ja havia passat la malaltia i per tant no s’ha hagut de confinar el seu grup.

Sobre els cribratges a les escoles, Salut específica que la PCR als centres educatius es realitzarà amb un frotis nasal —molt menys invasiu que el de nasofaringe— per evitar molèsties als infants que no presentin símptomes.

En tot cas, Salut recorda que totes les actualitzacions i novetats en relació amb la covid-19 es poden consultar al web de Canal Salut.