(ACN) El Departament de Salut ha fet el primer pas per començar a incorporar la intel·ligència artificial (IA) al sistema sanitari català. Segons ha anunciat el conseller, Manel Balcells, el departament ha engegat aquest dilluns un programa per avaluar prop d’un centenar d’eines d’IA, aplicables a diferents àmbits, amb l’objectiu de fer un seguiment del seu desenvolupament i, si es consideren útils, aplicar-les al sistema.

El propòsit final de la iniciativa és millorar el diagnòstic dels pacients i fer més eficient el sistema. Balcells ha explicat que alguns dels àmbits en què s’han detectat projectes d’IA més avançats són en el diagnòstic de càncer de pell, la retinopatia diabètica i la radiografia de tòrax.

Pioner a l’estat

“Estem parlant de l’aplicació clínica de la IA com a instrument per ajudar a l’hora de prendre decisions, però sempre sota la tutela del clínic i com a element per tenir informació”, ha insistit el conseller de Salut, Manel Balcells, en roda de premsa. Tot i això, el departament també creu que pot ser una eina per poder pal·liar una possible manca de professionals en alguns àmbits.

El programa engegat per la conselleria, que porta per nom Salut/IA, està format per un grup d’experts i, segons Balcells, és pioner a l’estat. En una primera fase, el programa està identificant aquelles eines amb potencial per ser aplicades i posteriorment es validaran.

Més càncer de pell

La dermatologia és un dels àmbits que, segons Balcells, més es podrien beneficiar de la IA pròximament atès que ja existeixen algoritmes en proves d’imatge que serveixen per detectar melanomes i lesions a la pell.

De fet, a l’Hospital Clínic, fa més de cinc anys que treballen amb eines d’IA per donar suport als professionals en el diagnòstic dels melanomes i tractar de “democratitzar” aquesta tecnologia per a la prevenció i cribratge precoç de la malaltia en la població general. En concret, han desenvolupat algoritmes per a la classificació de tumors de la pell amb fotografia digital d’alta precisió en el laboratori i estan treballant en models predictius de pronòstic amb IA dels pacients amb càncer.