L’Arxiu Històric del Poblenou ha suspès des de fa un mes les visites a la Torre de les Aigües del Besòs, ja que s’han fos una part dels LED que il·luminen les escales que pugen a la zona del dipòsit. Des de l’entitat asseguren que és l’Ajuntament qui ho ha de solucionar, com s’explica al conveni de cessió, i que per ara no ha fet. El manteniment de l’edifici no és una tasca fàcil, ja que la torre consta de 320 escales i té més de de 60 metres d’alçària.

“És perillós pujar sense veure-s’hi”

El president de l’Arxiu Històric del Poblenou, Jordi Fossas, reconeix que es va decidir suspendre les visites nocturnes perquè “és perillós” que la gent hi pugi sense veure-s’hi. Aquestes visites guiades es fan un cop cada 15 dies i també per encàrrec. A més —afirma Fossas— tampoc no es fan les visites per veure la posta de sol des del mirador de la torre.

Els problemes de manteniment, recurrents

No és la primera vegada que s’han de suspendre les visites a la torre per un problema relacionat amb el manteniment. El juny de l’any passat, l’arxiu va suspendre les visites, en aquest cas durant tot el dia, per un problema de manca de neteja. Fossas explica que el conveni, al qual ha tingut accés betevé, s’hi explicita les obligacions de l’Ajuntament: el manteniment de l’edifici, els consums d’aigua i l’electricitat, la neteja de la Torre de les Aigües i el sistema de vigilància (alarma).

Fossas assegura que els problemes d’aquest tipus són recurrents i reconeix que sempre han de dedicar temps i esforços a explicar als tècnics municipals de qui és la responsabilitat del manteniment de la torre. Fossas afirma que si bé l’arxiu ha d’ocupar-se de mantenir al dia la casa de les vàlvules, la torre és responsabilitat de l’Ajuntament.