La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que a partir de la setmana vinent es posarà en marxa un pla de cribratges massius. Un cop doblegada la corba de la segona onada, Vergés ha explicat que ara cal tornar a “sortir al carrer a buscar el virus”. El pla preveu cribratges en tres àmbits: comunitaris; col·lectius vulnerables, com les residències, i específics, a col·lectius com els professionals sanitaris o la gent jove dels clubs esportius.
A banda Salut ha anunciat que es reforçarà el rastreig de contagis amb la incorporació de 500 persones més. Amb aquestes ja seràn 3.000 les persones dedicades a aquesta labor.
Test d’automostra les farmàcies
En el cas dels cribratges comunitaris, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat cribratges a través de les farmàcies que començaran aproximadament en un mes i que es faran, inicialment, a persones de 50 anys o més.
S’utilitzarà test PCR d’automostra amb un procediment similar a les proves que es fan per diagnosticar el càncer de còlon, és a dir, el ciutadà rebrà una carta en què se’l convidarà a fer-se la prova. A partir d’aquí, si vol participar-hi, podrà recollir el paquet per fer-se la prova, un frotis nasal, i retornar-lo a l’establiment. El resultat es podrà consultar a través del portal La Meva Salut al cap de 48 hores.
Argimon ha explicat que ja n’han parlat amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, i que ara s’ha de traslladar l’acord a les farmàcies per veure quantes s’hi volen adherir.
A banda d’aquestse proves a les farmàcies, també es faran cribratges comunitaris de forma massiva en zones d’alta incidència del virus. Començaran dilluns a Terrassa i Rubí i s’utilitzaran frotis nasals.
Proves setmanals a les residències
El pla de cribratges també inclou proves als col·lectius vulnerables, com el de les residències. Salut ha anunciat que en els cas dels professionals de les residències es passarà d’una freqüència de proves cada dues o tres setmanes a fer un cribratge a la setmana. La mesura també s’aplicarà als residents per detectar els casos asimptomàtics. Precisament l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) havia demanat que es fessin test d’antígens als professionals de les residències vist l’increment de casos.
Test d’antígens als clubs esportius
Salut també inclou cribratges massius als professionals sanitaris. A més, s’incorporen els tests massius al clubs esportius, adreçats especialment a la gent més jove d’entre 18 i 30 anys. Argimon argumenta que el món de l’esport pot ser un bon espai per interpel·lar el col·lectiu que justament té la taxa d’incidència més alta.