Maria és el nom fictici d’una dona de prop de 50 anys que ha patit violència psicològica per part del seu exmarit durant 14 anys. Finalment va separar-se’n però aleshores es va trobar amb una situació molt precària: sense feina perquè diu que no la deixava treballar, amb tres fills a càrrec, sense pis perquè el van haver de vendre, sense l’ajuda dels pares, que es van morir, i rebent tan sols una petita part de la pensió acordada pel jutge per a la cura dels fills.

Amb tot plegat, no ha estat gens fàcil el confinament pel coronavirus, que, per sort, ha pogut passar a casa de la nova parella. “El confinament ha estat en 50 metres quadrats cinc persones i el seu pare no ha volgut saber res d’ells“, explica, i assegura que el confinament “ha estat una excusa més” per no ajudar-los en res. De fet, diu que va haver de comprar un ordinador i una impressora als fills grans perquè poguessin estudiar des de casa, cosa gens fàcil perquè cobra uns 700 euros i el seu exmarit li paga tan sols 200 euros dels 450 de pensió.

Durant l’estat d’alarma, han pujat un 9 % les denúncies per violència familiar, mentre que les dades de violència masclista encara es mantenen per sota de les registrades en el mateix període de l’any passat.

Tot i estar en espera de sentència, per als jutjats presenta la síndrome de la dona maltractada. Va rebre maltractament psicològic, la violència masclista més freqüent i més difícil de provar davant del jutge. De fet, va haver de gravar diverses vegades situacions de violència per poder dur-les al jutjat com a prova. “És l’únic que podia fer”, diu.

Explica que el seu exmarit la va començar a maltractar quan van tenir els dos primers fills. “Era com si s’hagués posat gelós dels nens. Eren insults, crits, em deia que jo no servia per a res… Em va treure l’autoestima i em va trepitjar tot el que podia i més“, relata, entre llàgrimes. Ara, tres anys després de la separació, assegura que ha guanyat autoestima, tot i que l’exmarit “encara em té agafada amb pinces” perquè “juga” amb els fills per acabar perjudicant-la a ella.