salut mental depressió jove mirant el mar

(ACN) Un assaig clínic coordinat per un investigador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i un catedràtic de la de Barcelona (UB) provarà una psicoteràpia amb realitat virtual per a joves amb depressió. El professor i investigador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, Adrián Montesano, ha alertat que hi ha entre un 60 i un 80 % de joves amb símptomes de depressió i ha puntualitzat que les xifres han augmentat amb la pandèmia.

L’estudi examina noves eines per intentar millorar el tractament psicològic d’aquestes persones. En concret, analitzarà la utilitat de l’anomenada teràpia de constructes personals en joves de 18 a 29 anys amb símptomes lleus o moderats de depressió. La teràpia està especialment centrada en com les persones construeixen la seva realitat i el significat que donen a les coses que els passen i a les persones que els envolten. En les últimes dècades ha anat mostrant resultats positius, però Montesano destaca que aquest és el primer assaig que es fa aplicant-la específicament a persones joves amb símptomes depressius.

Espai 3D en forma d’esferes i paraules

L’aplicació, anomenada EYME, és un desenvolupament pioner de la mateixa UB. Amb una entrevista prèvia, el sistema transforma els significats de les respostes, en un espai en 3D en forma d’esferes i paraules. Això permet, segons Montesano, acompanyar la persona en un passeig per la seva ment, pel seu univers de significats i valors personals, afavorint la conversa terapèutica.

Els algorismes que fa servir es basen en el treball acumulat durant dues dècades i els investigadors creuen que pot tenir un valor afegit entre la població jove, en la qual pot millorar l’adherència al tractament i l’atractiu de la psicoteràpia.

225 pacients

El reclutament de pacients per a l’assaig clínic ja ha començat i continuarà fins a principis del 2023. L’objectiu és aconseguir 225 persones. Els candidats són joves d’entre 18 i 29 anys amb símptomes lleus o moderats de depressió, als quals s’oferirà sessions de teràpia gratuïta amb qualitat científica, conduïda per professionals experts com a part de l’estudi.