Hepatitis infantil aguda greu catalunya

(ACN / Redacció) Catalunya ha registrat nou casos d’hepatitis infantil aguda greu de causa desconeguda en menors de 16 anys entre el gener i el 3 d’octubre, segons el darrer informe del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries. Al conjunt de l’estat en són 52, dels quals 44 en infants de 10 o menys anys. La malaltia ha mantingut en alerta els hospitals els darrers mesos, però tot i això, no s’ha observat un augment dels casos en comparació amb el mateix període dels cinc anys anteriors, “ni tampoc en la disgregació de codis i edats”.

L’informe també apunta que no s’han trobat vincles epidemiològics entre els casos. Els 52 registres són d’onze comunitats, liderades per Madrid (17) i Catalunya (9). En tres casos va ser necessari un transplantament de fetge, i d’aquests, dos pacients van morir. L’edat mitjana dels infants és de cinc anys i set casos es van donar en menors d’un any. Per sexes, 33 casos han estat en nenes (63,5 %) i 19 en nens (36,5 %). Hi ha més nenes afectades especialment en el grup de 0 a 5 anys.

Malestar, vòmits i febre, entre els símptomes més notificats

Entre els símptomes més notificats hi ha malestar, vòmits, febre i dolor abdominal. En 21 casos (46 %) també es va observar icterícia, diarrea en 16 casos (33 %) i símptomes respiratoris en 12 (30 %). L’inici de símptomes del primer cas va ser el 2 de gener del 2021 i l’últim cas notificat és del 22 de setembre del 2022. La setmana amb més casos va ser la del 25 de març a l’1 d’abril, amb sis. A l’abril, se’n van confirmar tres en menors de 10 anys.

L’informe conclou que no s’ha detectat una major incidència d’hepatitis fulminants en l’edat pediàtrica que requereixen de transplantament, respecte a la mitjana estimada per al mateix període entre 2012 i 2021. A més, a diferència del que s’ha trobat al Regne Unit, a l’Estat espanyol no s’ha trobat una causa comuna entre els casos ni se n’ha observat un augment per sobre de l’esperat, tot i que les aproximacions per estimar aquest augment “no són del tot concloents”. Per això, el centre considera important continuar amb la vigilància i la investigació.