El règim de vents de la nostra ciutat és força constant, del terral nocturn a la marinada de dia. Són petites variacions que comporten grans diferències a l’hora de saber quina és la millor hora del dia per anar a la platja

De matinada (4/5 h): una mar totalment plana

En aquest moment, la temperatura de l’aigua del mar és més elevada que la que hi ha a terra. L’aire és més càlid i menys dens a mar i ascendeix, i deixa un “forat imaginari” que s’encarrega d'”omplir” el terral nocturn, que va de ciutat cap a mar. Es tracta d’un vent normalment fluix però que coincideix amb el moment en què la temperatura ambiental diària és més baixa. Aquest vent pentina la superfície marina en direcció contrària a la platja, per la qual cosa és el moment del dia més idoni per als que vulguin una mar encalmada.

De bon matí (7/9 h): tranquil i sense vent

La temperatura de l’aire i la temperatura de l’aigua del mar marquen valors pràcticament calcats i això anul·la els vents terrers d’hores abans i queda totalment encalmat. És també l’hora en la qual l’aigua del mar acostuma a marcar la temperatura mínima diària, i ho fa de bon matí perquè la inèrcia del mar fa que el refredament de l’aire nocturn quedi reflectit a la superfície marítima unes hores més tard. La mar, encara molt tranquil·la, comença a ondular-se lleugerament a partir d’aquesta hora.

Cap al migdia i primera hora de la tarda (16/17 h): per als amants de la calor

A partir del migdia s’inicia la marinada. La temperatura a terra marca valors notablement més elevats que la superfície de l’aigua del mar. És precisament a terra on es produeix el moviment ascendent d’aire, per una densitat menor de l’aire càlid. L’aire més fresc i una mica més pesant de mar entra a terra en forma de marinada, que pot bufar a vegades amb cops moderats. És a la tarda quan la mar queda una mica més remenada per aquest vent de component marítim. Cal tenir en compte que cap al migdia és quan la temperatura ambiental assoleix el seu màxim i cal protegir-se més del sol.

Cap al vespre (20/21 h): l’aigua més calenta

Es produeix l’efecte invers que de bon matí. La temperatura ambiental i la temperatura de l’aigua del mar queden pràcticament igualades i la marinada, que pot haver bufat amb certa força, s’atura gairebé de cop. És el moment del dia en què la temperatura de l’aigua del mar acostuma a marcar el seu màxim diari, que pot arribar a ser ben bé de 2 ºC més que a primera hora del matí. Unes hores més tard, notarem, de nou, el vent terrer nocturn.

Cal recordar que aquesta és una situació que es dona molts dies durant l’estiu, però que pot quedar notablement alterada en funció de la situació meteorològica d’un dia determinat. Podeu consultar en tot moment la previsió del temps a @btveltemps.