Més d’un centenar de víctimes dels atemptats del 17-A de la Rambla i Cambrils presentaran un recurs a l’Audiència Nacional perquè accedeixi a jutjar els tres acusats per assassinat. El recurs de les víctimes és la resposta a la decisió del magistrat de l’Audiència José Luis Calama, que ha tancat la instrucció i conclou que Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemlal i Saïd Ben Lazza no han de ser jutjats per assassinat, sinó pels delictes d’integració i col·laboració amb organització terrorista. El magistrat, per tant, no veu indicis que participessin directament en la mort de 16 persones.

“Ens ho veiem venir”, ha assegurat a betevé Robert Manrique, l’assessor de la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats per Terrorisme (UAVAT). Per Manrique, la decisió del jutge d’instrucció “és la confirmació que ens estan prenent el pèl”.

En aquesta causa s’hi han personat prop d’un centenar de víctimes a través de l’Associación 11M Afectados Terrorismo, que és qui s’encarrega de la seva defensa jurídica. A aquestes, però, se n’hi podrien afegir una quinzena més que, segons Manrique, s’han posat en contacte amb la UAVAT després de conèixer la decisió del jutge instructor.

Una investigació amb molts interrogants

Manrique creu que no se sosté que si els tres acusats coneixien els artífexs dels atemptats no coneguessin també quins eren els seus plans. Critica, a més, que es rebutgés la creació d’una comissió d’investigació al Congrés per aclarir, entre altres coses, la relació entre l’imam de Ripoll i el CNI, i si hi va haver alguna errada policial. El Ple de l’Ajuntament també va demanar que s’obrís una investigació a la cambra sobre els atemptats.

L’assessor de la UAVAT també critica que la fiscalia no reconegui l’explosió d’Alcanar com un atemptat, fet que impedeix que les 29 persones que van resultat ferides físicament puguin ser reconegudes com a víctimes.