El local del número 7 del carrer del Notariat, al Raval, havia quedat buit però ha tardat poc a tenir un nou ús. Des d’aquesta setmana, s’hi amunteguen caixes i caixes de pantalons, samarretes i calçat per als qui, després d’un camí tortuós, han vingut a Barcelona fugint d’Ucraïna. És una de les noves iniciatives que han sorgit no tant per enviar ajut humanitari allà, sinó per donar un cop de mà als qui aterren aquí sense res.

Aquesta en concret l’han engegat diverses voluntàries russes i ucraïneses residents a Barcelona, que han vist arribar dones i infants sense maletes i amb una sola muda. “S’enduen el més necessari… La gent ha marxat de casa només amb unes sabates, roba interior i un jersei“, explica Yuliya Herrera, voluntària. La idea l’ha gestat Larysa Tymchuk, que té una pastisseria al mateix carrer i és la propietària del local.

Roba refugiats Ucraïna
Caixes plenes de roba al local del número 7 del carrer del Notariat

Venen amb l’esperança que aviat podran tornar a Ucraïna. Aquí agafen productes de primera necessitat… Si tenen uns pantalons, se n’enduen només un altre per canviar”, relata Tymchuk. Veïns i comerciants del barri els han donat la roba que ara recullen refugiades com Katya Shilova. Tot just fa cinc dies que és aquí, procedent de Kíiv. S’està en un hotel tot esperant el moment de recuperar allò perdut.

Katya Shilova, refugiada: “Tenim l’esperança de tornar a casa”

La intenció de Shilova és, precisament, fer marxa enrere quan es pugui: “Tenim l’esperança de tornar a casa. Hi ha el meu marit, els meus pares… La nostra vida és allà”. Mentre això no és possible, Barcelona s’ha convertit en el seu aixopluc, també el dels més menuts. “Ja no cauen bombers però [als meus fills] els costa molt. Encara es desvetllen a mitja nit, espantats“, narra Marta Kinal, també refugiada.

Ja no cauen bombers però [als meus fills] els costa molt. Encara es desvetllen a mitja nit, espantats
Marta Kinal

Com la majoria de dones ucraïneses que aquest dijous s’han acostat al Raval, ella ha descobert el local a través de Telegram. S’endú roba gratuïta per als seus tres fills i no descarta haver-hi de tornar. La previsió és que aquest punt d’ajut estigui obert, com a mínim, fins a l’abril. A banda de peces de vestir, també ofereixen menjar i productes infantils i fan una crida als barcelonins perquè, si poden, facin donacions.

Roba refugiats Ucraïna
Marta Kinal i una de les seves filles, a l’interior del local del Raval