Trànsit a les rondes
(ACN)

(ACN) La població exposada a nivells perjudicials de soroll pel trànsit supera el 60 % a la majoria de les principals ciutats catalanes i arriba al 83,4 % en casos com el de Barcelona. Així ho recull un estudi dut a terme per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que avalua els nivells de soroll procedents del trànsit rodat en 749 ciutats europees i el seu impacte en la salut.

Els resultats, publicats a ‘Environment International’, mostren en global que prop de 60 milions de persones adultes estan sotmeses a nivells de soroll perjudicials per a la salut. De l’anàlisi també es desprèn que complir amb les recomanacions de l’OMS en matèria de soroll permetria evitar cada any més de 3.600 morts per cardiopatia isquèmica.

Estrès, depressió i ansietat

Des d’ISGlobal remarquen que l’exposició prolongada al soroll del trànsit rodat pot provocar una reacció d’estrès sostingut, l’augment de la freqüència cardíaca i de la pressió arterial i a la vasoconstricció, la qual cosa pot acabar donant lloc a malalties cròniques, com les cardiovasculars, o a trastorns de depressió i ansietat.

Sasha Khomenko, investigadora d’ISGlobal i primera autora de l’estudi, explica que s’han trobat amb dificultats alhora de recopilar les dades i per això estima que l’impacte sobre la salut encara és més gran: “Tenim el convenciment que el veritable impacte del soroll del trànsit sobre la salut és encara molt major, ja que la falta de dades a nivell de ciutat limita els efectes sobre la salut que podem avaluar i, en conseqüència, porta a una infraestimació de l’impacte“.