El govern català prepara un dispositiu per vetllar per ciutadanes ucraïneses en situació de vulnerabilitat i que puguin ser víctimes de màfies que trafiquen amb éssers humans. El Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat ha explicat al programa ‘Via 15’ de betevé que hi haurà unitats de suport a l’estació de Sants i a Fira de Barcelona, al pavelló obert divendres passat per acollir refugiats.

Aquestes unitats, que treballaran amb l’entitat SICAR cat, s’encarregaran de detectar situacions de risc, tant per casos de violències com també de tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació. En cas d’identificar-les, diuen, actuaran segons els protocols.

Segons ha explicat Mireia Mata Solsona, secretària d’Igualtats de la Generalitat, es treballa conjuntament amb els Mossos d’Esquadra i amb els cossos de seguretat de l’estat. Explica que “quan les policies, que són els professionals en aquests temes, ens diuen que estan vigilats, és perquè es requereix aquesta vigilància“. I afegeix que aquestes situacions de tràfic, de dones especialment, es produeixen cíclicament al nostre territori, sovint a zones frontereres i que, per tant, seria d'”una innocència temerària” no considerar aquest risc com a real.

Cal dir-ho obertament. Ens preocupa i molt el tràfic d’infants i de dones. Tenim por de la violència que puguin viure les dones tant a la guerra com al procés migratori perquè l’experiència ens ha demostrat que això sempre passa

Mireia Mata Solsona, secretària d’Igualtats de la Generalitat

La Generalitat reconeix que no serà suficient amb el dispositiu que s’instal·larà pròximament a Sants i al pavelló 7 de Fira, sinó que caldrà fer-ne seguiment i que s’actuarà també a petició de les administracions locals o entitats que arreu del territori detectin situacions sospitoses. En aquest sentit, també destaquen la figura dels mentors, una col·laboració ciutadana que permet establir un vincle amb les persones nouvingudes.

Espai d’atenció i acollida del govern a Fira de Barcelona

Un espai d’atenció per a les segones necessitats

Aquest dispositiu de detecció i prevenció de violències es localitza a l’espai d’atenció i acollida del govern a Fira. Es tracta d’un punt d’atenció complementari al que s’ofereix al Centre de Refugiats en si mateix, competència de la delegació del govern.

La primera necessitat de les persones que arriben a Catalunya procedents d’Ucraïna tenen a veure amb la documentació i un primer allotjament d’emergència. El govern català, des d’aquesta setmana, el que fa és donar resposta a les necessitats immediatament posteriors. D’aquesta manera, aquí es dona assessorament i informació sobre l’escolarització dels infants, l’accés al servei sanitari, la formació en la llengua o els tràmits per entrar al mercat laboral. També s’assessora sobre els animals de companyia que viatgen amb alguns ciutadans ucraïnesos.

Migració amb perspectiva de gènere

D’aquest punt d’atenció als ciutadans ucraïnesos s’ocupa el Departament d’Igualtat i Feminismes perquè és de qui depèn la Direcció General de Migracions. Però segons la secretària d’Igualtat, aquesta crisi migratòria, una migració sobtada i en la majoria dels casos, temporal, és fortament feminitzada.

Pel govern català molts cops s’ha gestionat la migració amb la mirada posada en l’home que arriba i posteriorment dones i infants es reagrupen. “Aquesta desgraciada guerra —diu la secretària d’Igualtats— ens dona l’oportunitat de fer aquesta acollida amb perspectiva de gènere“. Recorda, també, que tot i que no és l’àmbit del govern català, hi ha dones que continuen a Ucraïna, probablement lluitant, que poden ser víctimes per partida doble pel fet de ser dones.