Una dotzena de persones han participat en el taller de cuina per aprendre a utilitzar el receptari ‘Cuinant la memòria. Receptes perquè no se’ns en vagi l’olla!’, a l’Espai Social de Sants. Es tracta d’un receptari dirigit a persones amb principi de demència o deteriorament cognitiu.

L’objectiu d’aquesta activitat és facilitar que segueixin cuinant de manera autònoma i senzilla en el seu dia a dia. Per aquest motiu, cada recepta té un apartat d’ingredients, un d’estris i tres passos a seguir. Enric Conesa, coordinador de l’Espai Social de Sants, afirma que en l’elaboració d’una recepta no només hi participa la memòria: “També les funcions executives, la capacitat de planificar en quin ordre farem les coses”. 

Elaborar àpats de forma senzilla

Durant l’activitat, els participants han après a planificar els seus àpats diaris amb aliments saludables i han pogut veure una demostració culinària en directe. A més, en grups petits han elaborat un àpat complet amb l’ajuda del receptari i una cuinera. A través d’aquesta iniciativa es pretén fomentar la cuina com a activitat quotidiana promovent que les persones que tenen alguna afectació en la cognició continuïn cuinant i mantenint actives les seves capacitats el màxim de temps possible.

En Jordi, un dels participants en el taller de cuina, explica que ell només ha de cuinar els caps de setmana, però que no en sap gaire i que a partir d’ara intentarà fer el plat que ha après a l’aula: “Porta porro, una mica de vi, una mica de sal, cloïsses. La primera vegada potser no em sortirà, però com que el penso fer molt sovint… Arribarà un dia que em sortirà”. 

Programa REMS

Aquest projecte de la Fundació Catalunya-La Pedrera, amb la col·laboració de la Fundació ACE i la Fundació Alícia, està dirigit als participants del Programa de reforç i estimulació de la memòria i la salut (REMS)Està previst que durant tot l’any es realitzi un taller com aquest a cadascun dels 23 espais socials que la fundació té repartits per Catalunya. D’aquesta manera tots els participants en el programa de reforç de la memòria aprendran a fer-la servir i podran aplicar els coneixements adquirits a la seva vida diària.

La Fundació Catalunya-La Pedrera també disposa d’altres iniciatives com el programa d’acompanyament educatiu, en què ajuda infants i joves a fer els deures i treballar aspectes relacionats amb l’educació.