Ja abans de començar la declaració, Oriol Junqueras ha marcat perfil i ha deixat clar que la seva declaració en el judici del procés seria política. Adreçant-se al tribunal, ha dit que no contestaria les preguntes de les acusacions perquè creu que és un pres polític: “Se m’acusa per les meves idees i no pels meus fets. Entenc que estic en un judici polític i com que soc un representant electe i em dec als meus votants, no contestaré a les acusacions”.

“Se m’acusa per les meves idees i no pels meus fets. Entenc que estic en un judici polític”

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

La declaració, en la qual només ha respost al seu advocat Andreu Van den Eynde, s’ha allargat una hora i mitja aproximadament i l’ha fet vestit en corbata i pin de conseller.

“Votar en un referèndum no és delicte”

Junqueras ha estat molt contundent a l’hora de negar la “violència i la intimidació” que defensen les acusacions. De fet, les ha acusades de “tergiversar les argumentacions” i ha dit que res del que han fet és delicte. En aquest sentit,  ha afegit que “votar no és delicte, en canvi impedir-lo per la força, sí”, en referència a les càrregues de l’1 d’octubre.

D’aquesta manera, ha atribuït la violència a les forces de seguretat de l’Estat que, assegura, van buscar “un ambient de crispació”.

“L’objectiu de la violència no era impedir que poguessin votar sinó per generar ambient de crispació però afortunadament la societat no va respondre”

També ha negat haver donat ordres als ciutadans ni als Mossos perquè s’enfrontessin. “Mai, mai”, ha insistit Junqueras, que ha defensat que “ningú pot tenir cap dubte que nosaltres sempre hem rebutjat qualsevol forma de violència”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Què és el delicte de rebel·lió?” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/que-es-el-delicte-de-rebellio/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

Pel que fa a la malversació de fons públics, Junqueras ha dit que el referèndum “no va costar res als contribuents”, tot i que admetre que hi havia una partida prevista que “no es va gastar mai”.  També ha negat tenir coneixement del document ‘Enfocats’.

“La cadira buida”

En tot moment, l’exvicepresident ha demanat una solució política al conflicte i ha acusat al Govern espanyol de no voler dialogar. “El que vam fer va ser proposar-lo honestament”, ha dit i en aquesta línia ha criticat que “la cadira que hi havia al davant sempre estava buida i es trasllada la seva responsabilitat política als tribunals”. També ha etzibat al tribunal dient que “això no es resol posant gent a la presó”. 

Al llarg de la declaració, una delegació del partit, encapçalada pel president del Parlament, Roger Torrent, els consellers Pere Aragonès, Alfred Bosch, Ester Capella i Chakir El Homrani i també Montse Benedí i Jordi Coronas, del grup municipal a l’Ajuntament, li han donat suport. Dins la sala, hi ha assistit el diputat Marc Sanglas.

Després de Junqueras, ha començat la declaració de Joaquim Forn, candidat de JxC a l’alcaldia de Barcelona i exconseller d’Interior. Forn, que a diferència de Junqueras respon a la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i al seu advocat, ha negat donar ordres polítiques als Mossos d’Esquadra.