Judici del procés al Tribunal Suprem

(ACN) International Trial Watch alerta que el fet que el tribunal del judici de l’1-O no hagi acceptat algunes proves que les defenses consideren “cabdals” pot generar “indefensió material a les parts” i vulnerar el dret a “utilitzar els mitjans de prova pertinents”. Per això, els observadors internacionals han remarcat que caldrà “constatar al llarg del procés” si la indefensió s’acaba produint. La plataforma ha fet balanç aquest dilluns de la primera setmana del judici del procés, en què van tenir sis observadors.

En la mateixa línia, la plataforma també ha avisat que examinarà “fins a quin punt l’anomalia processal” que el tribunal no hagi volgut suspendre el judici per incorporar documentació de què no disposen les defenses i, en canvi, sí l’acusació pugui “trencar la igualtat d’armes” i acabar també en “indefensió material”.

En un comunicat, International Trial Watch també ha lamentat que la fiscalia hagi atribuït als acusats “la violència generada l’1-O per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i minimitzi també la gravetat de les lesions patides per la ciutadania“.

Possible empara de drets fonamentals

Un altre aspecte que han remarcat els observadors és que les acusacions “no tenen en compte que les actuacions dels acusats poden estar emparades per drets fonamentals“. “Si fos així, no seria possible al mateix temps que els acusats haguessin comès cap delicte”, han afegit. A més, han lamentat que la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat introdueixin “fets nous en les seves preguntes, com va posar de manifest un dels declarants”.

Els observadors també troben elements positius

En canvi, la plataforma ha valorat positivament alguns aspectes dels tres primers dies de judici, com ara que el tribunal hagi donat a les defenses 45 minuts per fer els al·legats respectius. També veuen amb bons ulls que es permeti que els acusats puguin asseure’s amb les respectives defenses.

Pel que fa a les declaracions, veuen adequat que el tribunal “no atribueixi cap conseqüència jurídica al fet que els encausats es neguin a contestar les preguntes d’una o diverses acusacions“, com van fer tant Oriol Junqueras com Joaquim Forn en les seves compareixences. També troben bé que el tribunal “no hagi interromput en els interrogatoris cap dels declarants, respectant el temps que cadascun ha volgut donar a les respostes”.

“Hores” de cua per accedir a la sala

International Trial Watch ha remarcat que el Tribunal Suprem no ha reservat espai a la sala per als observadors, fet que els va comportar “cues d’hores” a la porta per accedir a la sala. Segons han explicat, a la sala queden uns 10 seients per ocupar a les sessions de matí. Per això, han avançat que reiteraran al tribunal la necessitat de reservar llocs a la sala per als observadors. Durant la segona setmana de judici hi assistiran quatre observadors d’aquesta plataforma.