El racisme i la xenofòbia són les causes de l’obertura del 43 % dels expedients municipals per discriminació. Durant el 2019 van ser 98 casos d’un total de 228 expedients, segons el darrer balanç de l’Oficina per la No Discriminació. La xifra ha pujat fins a cinc punts respecte a l’any anterior (38 %). Aquí hi trobem, entre d’altres, les situacions de discriminació en locals d’oci nocturn.

D’altra banda, l’Oficina per la No Discriminació, situada al carrer de Ferran, 32, al barri Gòtic, ha donat informació i assessorament a 439 persones, un 27 % més que el 2018 (320).

Discriminació al transport públic

També pugen els casos de discriminació per orientació sexual o identitat de gènere. Si el 2018 representaven el 16 % del total, ara la xifra puja al 22 %, i ja són 50 els casos atesos. D’aquests destaquen els casos atesos a l’entorn del transport públic, on 21 persones han viscut una situació de discriminació al metro, a l’autobús o al taxi. Precisament, fa només uns dies un jove va denunciar una agressió homòfoba amb gas pebre al metro del Clot.

Per darrere del racisme i els casos d’orientació sexual, la resta d’expedients s’han obert per discriminació relacionada amb la discapacitat (8 %), la salut (6 %), el gènere (5 %), els motius religiosos (3 %), la posició socioeconòmica (3 %), els motius ideològics (3 %), l’ús de la llengua (3 %) i l’edat (2 %).

Denúncies per sexes

Dels casos de persones que han viscut una situació de discriminació que ha implicat que s’obrís un expedient, el 57 % són homes, un 39 % dones i un 4 % de gènere no binari. Segons els responsables del balanç, aquests resultats no es deuen al fet que les persones de gènere femení visquin menys casos de discriminació sinó al fet que ho denuncien menys. “Ens preocupa perquè creiem que hi ha un component de gènere important. Hi ha desconfiança a l’hora d’accedir als mecanismes de garantia dels drets i una falta de consciència de les discriminacions per raó de sexe. En molts casos es normalitza la situació”, ha assegurat Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania.

Un espai de prevenció i pedagogia

Durant l’últim any, l’Oficina per la No Discriminació ha continuat ampliant els tallers i sessions formatives com a eina de prevenció, especialment els adreçats a joves i adolescents. En total s’han fet 43 tallers, en els quals han participat 1.138 persones.