La superilla de l’Eixample va inaugurar-se, encara en obres, el març amb una festa veïnal abans de la campanya de les eleccions municipals del 28 de maig. Ara, mesos després de l’estrena, l’eix verd de Consell de Cent i els de Girona, Rocafort i Comte Borrell són una realitat. En cruïlles com la de Girona amb Consell de Cent s’ha aixecat una nova plaça que ha estat ben rebuda per part del veïnat però, malgrat la reducció del trànsit privat, hi ha un element que fa la guitza a veïns i comerciants: la sorra d’aquestes places, que s’aixeca quan bufa una mica de vent i que arriba a entrar a les llars i les botigues de la zona.

Segons han explicat diversos residents i treballadors de la zona en declaracions a betevé, tant davant com darrere de càmera, sovint s’aixeca un corrent d’aire pel carrer de Girona que provoca que la sorra de la nova plaça a l’altura de Consell de Cent s’aixequi i acabi entrant per les finestres de les llars més properes a la vorera i als establiments. Alguns bars i restaurants expliquen que la sorra molesta els clients que consumeixen a les terrasses.

Elisenda Carbonell, membre de la junta de l’Associació de Comerciants de la Dreta de l’Eixample, explica que són diversos els negocis de la nova plaça que es queixen del polsim i que, fins i tot, alguns clients que hi han entrat ho feien amb els ulls plorosos.

sorra superilla eixample

Cotxes, bicis i patinets a més velocitat de la permesa

Més enllà del problema amb la sorra, si bé la majoria de veïns i comerciants valoren positivament el canvi a Consell de Cent i els eixos verds perpendiculars, es queixen per la congestió en carrers com València, Casp o la Gran Via, on han notat un increment del volum del trànsit. També lamenten la velocitat amb què cotxes, bicicletes i patinets circulen pels trams pacificats, sovint molt per sobre, diuen, del permès (10 km/h com a màxim). Això, opinen, genera inseguretat entre els vianants.

Els comerciants, en canvi, es mostren prudents amb el canvi. Sí bé expliquen que veuen més gent passejant-hi, amb un increment de turistes en comparació amb ara fa uns anys, afirmen que ara per ara no està repercutint ni positiva ni negativament en les vendes. Diuen que caldrà esperar uns mesos més per saber quins efectes té la superilla de l’Eixample en els negocis.