grafits vagons metro barcelona

(ACN) El Tribunal Suprem ha condemnat a 15 mesos de presó i multa de 2.700 euros per un delicte de danys agreujats sis joves per fer pintades en uns vagons del metro de Barcelona després d’aturar el comboi de la Línia 1 a l’estació de Baró de Viver. També hauran de pagar una indemnització conjunta i solidàriament i per parts iguals de 4.175 euros pels danys causats amb la seva acció.

El tribunal estima parcialment el recurs de cassació interposat per l‘acusació particular, exercida per Ferrocarrils Metropolitans de Barcelona SA.

Inicialment absolts per l’Audiència de Barcelona

La resolució del Suprem anul·la la sentència de l’Audiència de Barcelona que va confirmar l’absolució dels sis acusats acordada pel Jutjat Penal número 23 d’aquesta ciutat, en considerar que els fets comesos pels acusats no eren delicte perquè no van generar un deteriorament de l’objecte, que n’exigís la reposició, sinó el deslluïment.

El Suprem, però, discrepa d’aquest criteri i conclou que sí que es va causar un dany en propietat aliena. La sentència explica que la destrucció equival a la pèrdua total del valor; la inutilització suposa la desaparició de les qualitats i utilitats; el deteriorament, per part seva, suposa la pèrdua de la seva funcionalitat; el menyscabament consisteix en la seva destrucció parcial, una retallada de la integritat, o una pèrdua de valor.

Una “lesió al patrimoni aliè”

Conseqüentment, conclou el tribunal, “el dany que es declara provat és el resultat d’una acció dirigida a la seva producció. La necessitat de reparació comporta una lesió al patrimoni aliè, consistent en una minva causada pel mal produït”.