(EFE) Investigadors del Servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar i de l’Hospital del Mar Research Institute han aconseguit detectar la covid-19 i el nivell de gravetat a partir d’un mètode tan poc invasiu com l’anàlisi de la tos del pacient. La investigació, en què també participen l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), s’ha fet analitzant l‘enregistrament, amb un telèfon intel·ligent, dels sons de tos voluntària en setanta pacients amb covid-19 dins les primeres 24 hores després de l‘arribada a l’hospital.

Els facultatius van aconseguir detectar diferències significatives de freqüència entre els sons d’aquests malalts i els emesos per persones amb altres patologies respiratòries, que els permet detectar mitjançant la tos qui té covid-19.

Una tècnica que permetrà detectar de manera precoç casos greus

L’anàlisi de la tos podrà servir tant per detectar de manera precoç els pacients amb covid-19 greu com per fer el seguiment de l’evolució, sospesant possibles complicacions, fins i tot a distància a través de futures aplicacions que permetin gravar la tos i filtrar-la per algoritmes.

Tot i l’avanç ja aconseguit, ara, apunten, caldrà fer més treballs amb dades de més pacients i el desenvolupament d’algoritmes i models d’intel·ligència artificial que puguin analitzar la tos de manera eficient i precisa, així com proves en entorns clínics reals per testar-los.

Una alternativa “menys intrusiva” que les proves convencionals

En declaracions a EFE, el metge adjunt del Servei de Pneumologia, Oswaldo Antonio Caguana, ha explicat que aquest mètode “ofereix una alternativa menys intrusiva en comparació de les proves convencionals de saliva o frotis nasal, podent proporcionar un diagnòstic precoç i una detecció ràpida de la malaltia”.

“Amb l’ajuda de bioenginyers, utilitzem un programa d’anàlisi de freqüències de la tos amb què observem que tenien variabilitat els pacients amb covid-19, tant greu com lleu, i que el bec de la freqüència era diferent. Van ser resultats sorprenents”, ha explicat. Caguana ha apuntat la possibilitat de controlar a distància el pacient mitjançant la recepció dels sons de tos per comprovar la millora o bé, en cas contrari, per derivar a ingrés hospitalari.