El Butlletí Ofical de l’Estat (BOE) publica aquest dilluns una Ordre Ministerial de Sanitat en què s’estableixen les condicions de quarantena obligatòria per a persones que arriben amb avió a Espanya des de qualsevol aeroport de Sud-àfrica, Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Moçambic, Namíbia i Zimbàbue. La mesura, que s’ha pres per l’aparició de la variant òmicrom, ha entrat en vigor a les 0 h d’aquest dilluns 29 de novembre i en principi durarà 14 dies naturals, tot i que pot ser prorrogada.

La quarantena serà de 10 dies des de l’arribada a Espanya o durant tota l’estança al país en cas que sigui inferior a aquest termini. El període podrà finalitzar abans, si al setè dia la persona es fa una prova diagnòstica de covid i dona negatiu.

Control i seguiment de les persones en quarantena

Segons informa el Ministeri de Sanitat, les autoritats sanitàries podran contactar amb les persones en quarantena per fer-los seguiment. Aquestes, han d’estar a casa o en un allotjament i hauran de limitar els desplaçaments i l’accés de terceres persones al domicili.

El primer cas, detectat de la variant òmicron a Europa es va detectar a Bèlgica. Ara ja hi ha a diversos països com Alemanya, Països Baixos, el Regne Unit, Portugal i França, on hi ha diversos casos en estudi i pendents de confirmar, on ha arribat la nova variant.