La Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni ha tallat el carrer del Comte d’Urgell, a la cantonada amb el carrer de Manso, per protestar contra la situació d’inseguretat i incivisme que, asseguren, es viu a la zona. L’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès amb els veïns del barri a començar les obres per retirar la llosa de la ronda de Sant Antoni abans d’acabar el 2022. A la zona també hi ha presència permanent de la Guàrdia Urbana per ajudar a millorar la percepció de seguretat. Aquestes mesures, però, són insuficients per la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni, que demana pacificar del tot la zona recuperant el projecte aprovat l’any 2018 per veïns i comerciants.

Demanen solucions a la inseguretat i incivisme

Fa més de quatre anys que els veïns del Raval i l’Eixample denuncien una situació d’inseguretat i incivisme a causa de la llosa que hi ha actualment a la ronda de Sant Antoni. En aquesta zona s’hi ha establert un punt de venda ambulant informal. Els afectats denuncien que a aquest “mercat de la misèria” s’hi han sumat “el tràfic de drogues, les baralles i botellades”. Tot plegat, asseguren, ha fet que aquesta zona comenci a entrar en “una situació de greu risc per als veïns i d’ambient de poca seguretat”.

L’Ajuntament assegura que la presència permanent de la Guàrdia Urbana durant les últimes setmanes ha ajudat a millorar la percepció de més seguretat d’aquest espai. Els veïns havien demanat solucions per als problemes constants de soroll i delinqüència. Pels afectats, però, la presència dels agents ha pacificat només parcialment la zona. Consideren que aquesta no ha de ser l’única solució.

Recuperar el projecte del 2018

La plataforma considera que el principal error va ser no dur a terme el projecte aprovat per veïns i comerciants que s’havia d’aplicar el 2018 amb la retirada del mercat provisional. El consistori, assegura, és conscient que la realitat d’aquesta zona ha canviat sensiblement aquests anys, especialment amb la implantació de la superilla de Sant Antoni. L’Ajuntament estudia ara com actualitzar el projecte de reforma del 2018, basant-se en un estudi sobre les quatre rondes que uneixen l’Eixample i Ciutat Vella.