Balcó d'un pis turístic

El veïnat d’un edifici de Ciutat Vella denuncia que des de fa mesos conviu amb un pis turístic il·legal a la finca que, a més, podria estar gestionat per una màfia. El Xavi Buxeda n’és un dels residents. S’hi va traslladar a mitjans d’aquest any i la primera nit que va dormir al seu nou pis ja va sentir crits. “Vam pensar que eren els veïns”, explica el Xavi, però uns dies després van descobrir que es tractava de turistes que s’allotjaven a un pis perquè “vam veure que hi entrava i en sortia gent diferent”.

El Xavi va comprovar a una pàgina web de l’Ajuntament que es tractava d’un pis turístic anunciat a Airbnb que opera sense llicència. Davant d’aquesta situació, inspectors del consistori i agents de la Guàrdia Urbana van acostar-se diverses vegades a la finca per tractar de parlar amb els turistes. “Ho van intentar fins a quatre vegades, però no obrien la porta ni quan venia la policia”, detalla el Xavi. “Fins a quin punt hem arribat que als turistes no els espanta la policia de Barcelona?”.

Tenen indicis que el pis està llogat per una màfia

En una de les ocasions en les quals unes inspectores de l’Ajuntament van tractar de dialogar amb els llogaters, un d’ells les va increpar. Segons relata el Xavi, aquestes treballadores van determinar per la manera en la qual els va parlar el noi que “el pis formava part d’una xarxa de la màfia” dedicada a rellogar pisos turístics.

“Vivim amb una certa por perquè som un al costat de l’altre”

Els veïns prefereixen no especificar la ubicació de l’edifici ni ensenyar-ne imatges. “Vivim amb una certa por”, diu el Xavi, perquè “no sabem fins a quin punt ens podem encarar amb un pis turístic perquè no en sabem les conseqüències”.

No obstant això, el Xavi ha tractat de posar-se en contacte amb Airbnb “per alertar que és un pis il·legal que forma part d’una màfia”, però lamenta que no ho ha aconseguit perquè “no hi ha cap contacte directe.

Cartells a l’escala i a l’ascensor de la finca

Després de diversos intents fallits de raonar amb els turistes allotjats al pis, el Xavi explica que van decidir enganxar cartells a l’escala i a l’ascensor amb un doble missatge: un text dirigit als veïns per animar-los “que denunciïn la situació” per aconseguir fer més pressió a les administracions; i un missatge dirigit als turistes en el qual se’ls explica que “ens està perjudicant que lloguin aquest pis perquè fan fora els veïns perquè encareix el preu de l’habitatge” i, a més, “perquè volem descansar i això no ens ho permet”.