Onze comunitats de les Tres Torres, dels entorns de la plaça de Joaquim Pena, fa gairebé dos anys que es veuen afectades per un col·lector obstruït de 25 metres. Com a solució temporal, un generador situat a la plaça bomba les aigües fecals del col·lector general fins a la claveguera de la plaça. Els veïns es queixen que aquest generador provoca molt de soroll i contaminació, ja que és de gasoil. Amb tot, veïns i comerciants denuncien que la pudor és insuportable, i que hi ha mosquits fins i tot ara a l’hivern.

“No podem obrir les finestres de la pudor”

Els veïns dels entorns de la plaça de Joaquim Pena es queixen de la pudor a totes hores. “Fa tanta pudor que no podem obrir les finestres durant tot el dia i, a més, de tant en tant, hi ha una plaga de mosquits“, explica Josep Mentruit, veí de la plaça.

La situació no només afecta els veïns, sinó també els comerços i empreses de la zona, tal com explica Àgata Buxadé, que té un despatx d’arquitectes a la plaça: “És francament desagradable, costa molt posar-hi solució perquè l’olor és molt forta. Hem començat a portar espelmes per intentar contrarestar la pudor però realment podem fer-hi molt poc”.

Soroll de dia i de nit

El generador funciona automàticament i “s’encén quan menys t’ho esperes”, expliquen els veïns. “De dia encara es pot aguantar, però imagina’t a les quatre de la matinada… fa un soroll que fins i tot a vegades et desperta”, explica Pere Subirachs, veí de la plaça. Està previst que el generador de gasoil se substitueixi per un d’elèctric, una solució temporal que fa mesos que demanen els veïns.

L’escull, una de les comunitats de veïns

Per solucionar el problema definitivament, s’ha de fer una excavació en mina i construir diversos pous. Un projecte que, de moment, està encallat. No ha pogut tirar endavant perquè una de les finques afectades no dona permís a l’Ajuntament perquè hi faci treballs a la seva propietat privada, on s’han de segellar uns dels pous que ja estan construïts.

El regidor del districte, Albert Batlle, assegura que aviat es donarà una solució provisional per reduir les molèsties i que s’ha iniciat un procés judicial amb la comunitat que no vol cooperar.