Amb l’epidèmia del coronavirus, les mascaretes i el gel hidroalcohòlic són imprescindibles. Però com s’han de fer servir? Quines afectacions pot tenir un mal ús sobre la pell? La doctora Ana María Giménez, dermatòloga i metgessa adjunta a l’Hospital del Mar, resol aquests dubtes.

Lesions en sanitaris per ús intensiu

El personal sanitari, en ple pic de pandèmia, va ser el més afectat per l’ús continuat de les mascaretes sanitàries. Després de torns de 12 hores, les ulleres quirúrgiques i les gomes de les mascaretes van fer aparèixer en part del personal úlceres traumàtiques i ferides de grau 2 i 3 a la cara.

S’ha vist que les lesions que es poden tractar amb esprai de polímer i parxes hidrocoloides. Majoritàriament, aquestes ferides s’han vist en personal sanitari femení. 

Pells sensibles, les més afectades

En la població general, els dermatòlegs han observat algunes afectacions puntuals amb l’ús continuat de les mascaretes en les pells més sensibles.

Les persones que tenen acne, rosàcia o la pell hiperreactiva empitjoren després de moltes hores de dur posada la mascareta. També pot ser freqüent l’aparició de petits granets o dermatitis al voltant de la boca en pacients amb la pell sensible.

En el cas de nens, no s’han vist afectacions importants, només l’aparició puntual de petites irritacions facials. 

Mascareta a les escoles

Com evitar afectacions a la pell?

En el cas de les persones amb pell sensible, el consell és clar: una bona higiene de la mascareta i també de la pell de la cara. Es recomana en el cas de les pells més greixoses, mantenir la hidratació per evitar aparicions de dermatitis.

Tot i que amb l’actual pandèmia l’ús de la mascareta és imprescindible, els professionals mèdics recomanen a les persones amb afeccions dermatològiques prèvies fer petits parèntesi de descans sense mascareta a espais segurs, com el domicili.

Una altra recomanació és tractar de forma ràpida les afectacions per l’ús de la mascareta, per evitar complicacions, i consultar a un professional quan la pell empitjori.

És millor el gel o rentar les mans amb sabó ?

Ja fa anys que dins un entorn mèdic, és habitual l’ús de gel hidroalcohòlic per desinfectar les mans. Un producte que s’ha estès a la població en general. Les autoritats sanitàries recomanen el rentat freqüent de mans amb sabó. Segons la doctora Giménez, és important que personal sanitari usi el gel amb glicerina perquè desinfecta i hidrata les mans. Un aspecte important després d’un ús intensiu al llarg del dia.

Però quin dels dos és més eficaç contra el coronavirus? Tots dos. La doctora Giménez recomana rentar-se les  mans amb aigua i sabó sempre que estiguin brutes. I defensa l’ús de gel hidroalcohòlic amb glicerina perquè és més desinfectant i menys irritant.