Sostres en mal estat, terres aixecats i façanes brutes i deteriorades. Ningú no diria que són edificis que formen part del patrimoni de la ciutat. Coneguts com els Porxos de Xifré, els propietaris afirmen que hi volen fer millores, però que no poden assumir-ne els costos. Per això han presentat a l'Ajuntament un projecte amb què creuen que incrementarien els ingressos. LAURA BALCELLS, presidenta Associació Propietaris Nous Porxos del Port "Millorar l'eix comercial; l'altra és permetre més activitat turística ja sigui hotels o apartaments turístics i, per l'altra banda, quant a habitatge habitual, jo crec que també donarà un altre caire al barri." La proposta té una part que ha d'assumir l'Administració. Té el vistiplau dels comerciants de la zona, ja que recull canvis que consideren vitals. Demanen que els carrers de les quatre illes siguin només per a vianants, que se'n millorin la il·luminació i l'accessibilitat i que hi desaparegui la zona blava. DANIEL CATALÀ, president Associació Comerciants de les Botigues del Port "Els comerços que hi ha a la zona, potser, s'hauran de reinventar, o potser amb un altre tipus de producte o complementar-ho. Els botiguers estan disposats a fer aquests canvis, i sempre des de la vessant que sempre s'ha fet aquí, és a dir, una política de preus atractius." DANIEL QUER, gerent Restaurant 7 Portes "A tots els negocis siguin restaurants, botigues, el que sigui, viuen de la gent que et ve expressament i de la gent que hi passa. La gent que hi passa, hi passa perquè el conjunt és atractiu." Els propietaris dels Porxos de Xifré confien que l'Ajuntament tirarà endavant la proposta. Creuen que és l'única manera d'evitar que els edificis es continuïn degradant i que tanquin més botigues. Tot està pendent, però, de la revisió del Pla d'usos, ara en exposició pública.

Les quatre illes d’edificis conegudes com els Porxos d’en Xifré es van construir el 1836. Es van idear per ser un nou punt de referència de la ciutat, però finalment no va poder ser. Són edificis catalogats i per això qualsevol actuació urbanística ha de tenir el vistiplau de l’Administració.

Entre les demandes, s’hi inclou que es millorin la il·luminació i l’accessibilitat als carrers de les quatre illes que formen aquest sector, i que hi desaparegui la zona blava. El president de l’Associació de Comerciants de les Botigues del Port, Daniel Català, admet que “els comerços potser s’hauran de reinventar” i oferir “un altre tipus de producte”. “Els botiguers semblen per ara disposats a assumir aquests canvis”, afegeix.