Un jutjat penal de Barcelona ha condemnat un taxista a sis mesos d’inhabilitació per haver-se negat a portar un home cec amb gos guia. Es tracta de la primera condemna ferma contra un taxista a Espanya per no permetre l’accés del gos pigall, segons la fiscalia. Aquesta situació l’han denunciat diverses persones amb discapacitat visual que recorden que la llei obliga els taxistes a acceptar els gossos guia en els seus vehicles. 

Els fets condemnats van passar el passat el 16 d’octubre del 2018 a l’avinguda Meridiana. L’home cec va demanar a una altra persona que li avisés un taxi. Quan aquest va aturar-se amb el vehicle, segons la sentència, “va negar-se rotundament a transportar al client cridant ‘gossos no, gossos no”” i va reiniciar la marxa. Això va provocar que l’home cec es donés un cop amb el marc de la porta del cotxe, ja que encara no hi havia pujat. Va patir contusions i dolor cervical.

Per tot plegat, el jutge considera que el taxista, que va reconèixer els fets, va actuar de forma “personal, directa, material i voluntària” i l’ha condemnat a sis mesos d’inhabilitació per la professió de taxista, entre d’altres, per un delicte amb motiu de l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques en la modalitat de denegació d’una prestació privada. A més, com a responsabilitat civil, haurà de pagar una indemnització de 1.600 euros per les lesions i el dany moral a la víctima. La sentència ja és ferma perquè les parts han renunciat ha presentar-hi recurs.

L’opinió de taxistes i persones invidents

Des de l’Associació de Discapacitat Visual de Catalunya, el president Manel Martí valora la sentència positivament. “Ja era hora penso perquè el sistema sancionador que hi ha a Espanya dels incompliments de llei cap a les persones discapacitades és bastant laxa”.

Des del sector del taxi, Luis López, president de l’Agrupació Taxi Companys, assegura que en general tots els taxistes saben que la llei els obliga a portar gossos pigall. Admeten però que caldria que periòdicament es fessin formacions per recordar la normativa, sobretot els treballadors assalariats de taxistes amb llicència. Per això remarquen que la denúncia que recull la sentència és un fet aïllat.

La fiscalia ha explicat que la difusió d’aquesta sentència ha de servir perquè altres persones invidents que estiguin patint els mateixos fets “s’animin a denunciar-los” i també com a “crida d’atenció” per a tots els professionals.