La llei obliga a permetre l’accés i el transport dels gossos pigall a tot arreu. Només hi ha dues excepcions: els quiròfans i les unitats de cures intensives. Els taxistes, segons la normativa, no poden negar-se a portar persones invidents acompanyades dels seus gossos guia, que han d’anar al costat de l’amo en tot moment.

En Juanjo Montiel és cec de naixement. Sempre va acompanyat del seu fidel gos pigall, el Wurst. El 12 de juny, sortint de la feina, va demanar un taxi a través de l’aplicació MyTaxi. El conductor li va trucar quan va arribar al lloc pactat i li va preguntar on era. Quan el Juanjo li va donar les indicacions perquè el localitzés, el taxista va penjar el telèfon i va marxar amb el vehicle a tota velocitat. No li va donar explicacions ni atendre les seves trucades.

Aquesta no és la primera vegada que un taxista es nega a portar en Juanjo i el seu gos pigall. Assegura que li ha passat una dotzena de vegades. Cansat de ser rebutjat per portar gos guia va decidir denunciar els fets a Twitter i les seves piulada han tingut milers de reaccions per part dels internautes.

D’altra banda, el Juanjo anima a no criminalitzar el col·lectiu dels taxistes, que en altres ocasions li han fet costat. Davant d’un equip de betevé va demanar un taxi a través de la mateixa plataforma i no va tenir cap problema. El conductor, l’Asad, escolta atent la història del Juanjo i s’indigna. “Molt malament, no podem denegar el servei als que porten gos i no hi veuen“, diu.

El taxista ha estat expulsat de MyTaxi

El taxista que va deixar penjats el Juanjo i el Wurst era a la plataforma MyTaxi, que fa d’intermediària entre l’usuari i el conductor. L’empresa ha lamentat els fets i s’ha posat en contacte amb els dos implicats. Finalment, ha expulsat el taxista de la plataforma. Podrà continuar treballant però no podrà accedir a clients a través de l’aplicació.

MyTaxi també ha denunciat els fets a l’Insitut Metripolità del Taxi, a qui ha facilitat el número de llicència. L’IMET, per la seva banda, diu que la normativa és molt clara: cap taxista no es pot negar aportar un cec amb el gos pigall a bord. Finalment, el Juanjo estudiarà denunciar els fets per vies legals, una opció que s’ha plantejat altres vegades però que mai no ha tirat endavant, almenys de moment.