L’activista catalana Lola Gutiérrez s’enfronta a deu anys de presó per intentar ajudar un refugiat de 17 anys a travessar la frontera de Grècia. El 18 de desembre, l’educadora social haurà de viatjar al país hel·lènic per ser jutjada. Entre altres delictes, se l’acusa de tràfic de persones i de documentació indeguda. Per ara, la justícia grega tampoc no descarta que hagi intentat lucrar-se amb aquesta acció.

L’activista contradiu completament aquesta versió. Assegura que tot ho va fer per “humanitat” i per evidenciar les “fronteres infranquejables” d’Europa. “S’estan deshumanitzant les persones que necessiten entrar. El més important és que la gent conegui que el món occidental s’aprofita dels recursos d’Àfrica”, explica l’activista.

2016: Lola Gutiérrez ajuda un refugiat a sortir de Grècia

Tot es remunta al 2016. Aleshores, Lola Gutiérrez va decidir donar un cop de mà a l’Ayad, que vivia en un camp de refugiats de Grècia. El seu pla era fer-se passar per mare i fill, però no els va sortir bé. Els controls a l’aeroport aleshores eren molt elevats i es van trobar amb una hostessa que els va fer una prova d’idioma, en castellà. El jove no el sabia parlar, el personal de l’aeroport va descobrir les intencions de l’activista i van enviar-los a la comissaria.

Tots dos van estar tancats en un calabós durant tres dies i, segons explica l’acusada, ella va ser traslladada a un centre d’internament per a estrangers (CIE). Allà va passar-hi vuit dies abans d’aconseguir la llibertat amb càrrecs i sense fiança.

Durant la seva privació de llibertat, Lola Gutiérrez va viure el “tracte policial brusc i innecessàriament humiliant“. En aquell moment, explica l’activista, va veure la “brutalitat” amb què tracta la policia les persones sol·licitants d’asil, refugiades o emigrants.

L’Ayad ja és a França

Després de dos anys dels fets, l’activista explica que el jove Ayad ha aconseguit sortir de Grècia. Fa sis mesos que viu a França, on està fent un curs de perruqueria.