Primera victòria judicial contra del fons voltor Azora. Els jutjats donen la raó a Sílvia Torres, la veïna de Granollers que va denunciar-lo per haver-li inclòs de manera volguda clàusules abusives al contracte de lloguer. Segons el Sindicat de Llogateres, que l’ha acompanyat en el procés, la sentència és important perquè els afectats són més; hi ha també veïns de Barcelona i altres ciutats. “És històric. És el primer cop que un fons voltor és condemnat per clàusules abusives al país”, afirma Carme Arcarazo, portaveu del sindicat.

Dels 10 punts del contracte denunciats, la justícia en declara nou de nuls perquè atempten contra el dret dels inquilins. El text incloïa, per exemple, apujades del preu interanuals més enllà de l’IPC, visites de control de l’arrendador al pis o l’obligatorietat de contractar una assegurança per si el llogater deixava de pagar. “Sentències com aquesta demostren que, malgrat que les clàusules estiguin signades, el dret ens atorga eines per declarar-les nul·les“, explica Montse Serrano, advocada del Col·lectiu Ronda.

Tres anys de protestes arreu de Catalunya

La croada dels veïns contra Azora va començar fa tres anys, amb protestes i mobilitzacions. El febrer del 2020 van ocupar-ne una oficina i, poc temps després, van desfilar per Badalona. A Catalunya hi ha nou edificis afectats en cinc ciutats diferents, també a Barcelona. Precisament per això, Torres confia que la sentència estableixi precedent i beneficiï famílies “amb menys recursos o menys coneixements”. Ara per ara, encara falta un esglaó més perquè la decisió sigui ferma. El fons té temps de marge per recórrer-hi en contra.

Qui també ha parlat de la sentència contra Azora és la regidora d’Habitatge a l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín. En una piulada a Twitter ha insistit que aquesta victòria judicial ajudarà milers de llogaters d’arreu a esquivar clàusules abusives als contractes. Al febrer del 2020 el ple de l’Ajuntament ja va collar el fons perquè negociés els lloguers abusius.