Aquest dissabte, 5 de novembre, hi ha convocat un acte de suport amb els inquilins de la finca coneguda com a Casa Orsola, un immoble adquirit per Lioness Inversiones SL. Des de fa un any els veïns lluiten per poder-se quedar a casa seva i que no els facin fora. “Fa un any tots els veïns vam començar a rebre burofaxs notificant-nos que se’ns acabava el contracte i que no ens el renovaven”, ha explicat al ‘bàsics’ l’Elisenda Paños. Ella viu a la finca des de fa 32 anys “amb l’antiga propietat mai vam tenir cap problema. S’acabava un contracte i en signàvem un altre”.

Alguns veïns fa 30 anys que hi viuen

Les alarmes entre els llogaters del 137 de Calàbria i el 122 de Consell de Cent van saltar fa un any. Van començar a rebre burofaxs en què la propietat Lioness Inversiones SL els informava que no se’ls renovaria més el contracte de lloguer. Des d’aleshores els veïns han fet pinya per evitar marxar. Van decidir quedar-se per resistir. Hi ha veïns que fa 30 anys que hi viuen. En tot aquest temps han comptat amb el suport i assessorament del Sindicat de Llogateres i de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample. Al ‘bàsics’ d’aquest dijous n’hem parlat amb Elisenda Paños, veïna de la Casa Orsol;, Enric Aragonès Jové, portaveu del Sindicat de Llogateres i Daniela Lima-Guerra, portaveu de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample.

“Hi ha tres famílies a les quals haurien d’oferir un lloguer social”

Els moviments en defensa del dret a l’habitatge han volgut insistir que la propietat de Casa Orsola “està incomplint la llei, com a mínim en tres casos en què hi ha famílies a les quals haurien d’oferir un lloguer social”. És per això que tant el Sindicat de Llogateres com la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample han reclamat a l’Ajuntament “que actuï i sancioni la propietat”. Les dues entitats han explicat que els intents de mediació amb el fons Lioness Inversiones SL no han funcionat: “Una vegada ens van oferir negociar però la trobada va tenir un to mafiós, en un espai no neutral, no tenien cap intenció de negociar”, ha dit Daniela Lima-Guerra.

“Amb les superilles els fons aprofiten per especular”

Lima-Guerra ha incidit també que amb la superilla de l’Eixample el cas d’Orsola no serà aïllat: “Està molt bé tenir espais verds però els fons ho aprofiten per especular i posar preus disparats. Expulsen les veïnes i els que ho acabaran gaudint són els turistes amb lloguers de temporada”. El representant del Sindicat de Llogateres ha confirmat que els pisos que van quedant buits a Casa Orsola “s’estan posant a lloguer amb contractes de temporada, cicles d’11 mesos”. Segons Aragonès “és una estratègia per pujar el lloguer esquivant la llei d’arrendaments urbans”.

“Avui som nosaltres però això li pot passar a qualsevol”

Pel que fa a la convocatòria d’aquest dissabte, 5 de novembre, “hi haurà música, circ, castellers i parlaments”, els veïns esperen que hi vagi molta gent a donar suport: “Nosaltres som exponents d’una problemàtica que afecta tot Barcelona. Avui som nosaltres però això li pot passar a qualsevol”, ha dit l’Elisenda Paños. En aquest sentit Enric Aragonès ha recordat que “la meitat de les mudances són indesitjades, són de llogaters que no voldrien marxar, situació que es coneix com a desnonament invisible”.