L’investigador i viròleg de l’IRTA Xavier Abad ha assegurat a betevé que ja es compleixen el “criteris objectius per declarar la pandèmia pel coronavirus”. La classificació de pandèmia que va fer l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb altres grips com l’aviària o la porcina, estableix sis nivells. El sisè parla de “propagació generalitzada en diferents països” que involucra com a mínim dos continents. Per això, l’expert conclou que “si se segueix estrictament aquesta classificació, estaríem en pandèmia”. Això sí, recorda que només l’OMS té la potestat de declarar-la. En el cas del covid-19, la declaració no s’ha produït, però l’organisme mundial sí que ha reconegut que el virus té “potencial de pandèmia”.

El responsable d’alta seguretat biològica de l’IRTA, però, ha fet una crida a la calma: “La declaració de pandèmia no vol dir que el virus sigui més agressiu”, aclareix. Simplement implica que afecta molts individus a la vegada i que s’estén per diversos països perquè té una capacitat d’infecció elevada i, per tant, de traslladar-se d’un punt geogràfic a un altre.

La vacuna, a mitjà i llarg termini

L’investigador també ha explicat que fa temps que es fa recerca d’una vacuna per al virus, però caldrà una recerca específica per al covid-19. En aquest sentit, ha detallat que estan en espera de finançament i que la vacuna no sortirà del laboratori fins d’aquí a 18 mesos i que trigarà dos anys a comercialitzar-se.

Per això, consideren que la prioritat també ha de ser la cura de les persones contagiades i les mesures preventives.