Les obres de la presó de la Zona Franca avancen segons el calendari establert i està previst que estigui en ple funcionament l’abril del 2026. Ho ha explicat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, en una visita a les obres del que serà el nou centre penitenciari obert de Barcelona, que ha de permetre tancar el de la Trinitat Vella. Ubasart ha fet èmfasi en la idea que, amb aquest equipament, es consolida l’aposta de la Generalitat per afavorir el tercer grau penitenciari.

Segons les dades del Departament de Justícia, la reincidència es redueix al 10 % en els presos que acaben la pena en tercer grau penitenciari. En el cas dels presos que ho fan en segon grau, la reincidència és del 26 %. “Cada persona que classifiquem en tercer grau és una inversió en cohesió social i seguretat ciutadana“, ha assegurat la consellera. Per aquest motiu, l’objectiu de la conselleria és que d’aquí a tres anys, el 30 % de les persones internes a Catalunya estiguin en règim obert. Actualment hi estan el 25,5 %.

Capacitat per a 800 presos

El centre penitenciari s’està construint a la confluència entre el carrer A i el carrer 1 de la Zona Franca. Tindrà capacitat per a 800 presos i una superfície construïda de 13.000 metres quadrats. En aquests moments ja està enllestida la fase d’estructura, que inclou tots els forjats, i en total tindrà un cost de 40 milions d’euros.

L’equipament tindrà dos mòduls i s’hi podran allotjar 400 presos en cada un. A la planta baixa hi haurà un pati, a l’entorn del qual s’hi desenvoluparà la vida diària, altres espais comunitàries i una àrea d’atenció individualitzada. A les plantes superiors hi haurà els dormitoris. En aquest equipament no hi haurà els elements propis d’una presó com els murs, les reixes o les concertines, ja que serà un centre destinat al compliment de penes en règim de tercer grau, en què les persones internes només dormen a la presó entre setmana i durant el dia surten a fer voluntariat, formar-se o treballar.

Permetrà que es tanqui la presó de la Trinitat Vella

Les obres van començar l’estiu del 2022 i, quan s’enllesteixin, s’hi traslladaran homes que ara compleixen la pena en tercer grau a les presons Trinitat i Wad-Ras. La posada en marxa de la presó de la Zona Franca permetrà tancar definitivament el centre obert de la Trinitat Vella.

En el cas de la presó de Wad-Ras la previsió de Justícia és començar les obres del nou centre penitenciari de dones el 2026 per enllestir-la el 2029. Aquest centre també es traslladarà a la Zona Franca.